
Utolsó pillanatos karácsonyi pohárdesszert - Az elrontott mézeskalács is mehet bele

Cikkek


Ízletes zöldséggolyó házilag: sütőben pirul aranybarnára

Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós

Krémes túró rudi házilag: roppanós csoki borítja

Szaftos, kókuszos lencsecurry: tunkolós fogás húsmentesen

Gyömbéres sárgarépaleves: a legfinomabb náthaűző

Egyedényes csirkés-paradicsomos tészta: ezután nincs sok mosogatnivaló

Ropogós spenótgolyó jó fokhagymásan: partifalatnak is beillik
Amikor már csak egyvalami hiányzik az ünnepi asztalról, de az idő véges, akkor pohárdesszertet kell készíteni.
Az ünnepi menü összeállításánál az egyik legnehezebb feladat, hogy a hagyományos fogások mellett újdonságok is kerüljenek az asztalra, úgy, hogy lehetőleg ne kelljen egész nap a konyhában lenni. Persze elkerülhetetlen a hosszú ideig tartó sütés-főzés, de eljön az a pillanat, amikor már tényleg elfogy az erő és a kreativitás.
Ilyenkor bizony jól jön a pohárdesszert, mert könnyen összeállítható és még a kicsit hibásabb sütemények is jól mutatnak benne. Akár az elrontott mézeskalácsok is, ahogy ebben az édességben.
Narancsos-mézeskalácsos pohárdesszert

Hozzávalók 4 adaghoz
Alap:
- 100 gramm keksz vagy mézeskalács
- 2 evőkanál vaj
- 220 gramm mascarpone
- 20 gramm porcukor
- 200 milliliter tejszín
Narancszselé:
- 2 darab narancs leve
- 1 teáskanál méz
- 2 teáskanál étkezési keményítő
Elkészítés:
A mézeskalácsot vagy kekszet daráljuk le, tegyük egy tálba, forgassuk össze egy evőkanál felolvasztott vajjal.
A narancsokat facsarjuk ki. A keményítőt keverjük el kevés hideg vízzel, hogy folyékony, egynemű legyen.
A tejszínből verjünk habot. A mascarponéhoz adjuk hozzá a cukrot, majd óvatosan forgassuk bele a tejszínhabot is.
A narancslevet egy lábasban keverjük össze a mézzel, kezdjük el közepes lángon melegíteni, majd adjuk hozzá a vízzel elkevert keményítőt. Időnként megkeverve várjuk meg, amíg besűrűsödik, majd vegyük le a tűzhelyről. Hagyjuk, hogy kihűljön.
Állítsuk össze a pohárdesszertet. A poharak aljára tegyünk egy kevés krémet, majd szórjuk rá a darált kekszet, szépen egyengessük el, majd ismét tegyünk rá egy réteg krémet, végül kanalazzuk rá a narancszselét. A tetejére szórjunk összetört mézeskalácsot. Tegyük a hűtőbe néhány órára pihenni.
Fotó: Szász Eszter / Sóbors