Narancsos-répás muffin ropogós mandulával: napokig puha marad a tésztája
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Cukor helyett méz édesíti az omlós tésztát, mellette répa, mandula, fahéj és vanília is ízesíti a muffint.
Ha kicsit egészségtudatosabban nassolnál, próbáld ki az alábbi muffinreceptet, tele van minden jóval és táplálóval, mégis tökéletes desszert, nagyon finom. Habár diétásnak nem mondható, szuper választás reggelire vagy uzsonnára, a tönkölybúza és a zabpehely miatt rostban gazdag, így garantáltan eltelít és ellát energiával a nap további részére.
Mivel a teljes kiőrlésű tönkölybúza és a zabpehely lassú felszívódásúak, nem emelik meg a vércukorszintet, alacsony a glikémiás indexük. Melléjük narancs, répa és mandula kerül, a vitaminban gazdag alapanyagok ízesítik a tésztát, de a fahéj, a vanília és a méz is hozzájárul az édes végeredményhez.
Mivel a mandula a muffinrecept egyik főszereplője, tej helyett mandulaitallal kevertük ki a tésztát, de nem kötelező ezt használni. Ha pedig teljesen vegán verzióban tennéd a sütit az asztalra, helyettesítsd a mézet juharsziruppal. Az omlós textúráért az olaj felel, próbáld ki olívával, mennyei lesz és napokig megőrzi a puhaságát a muffin.
Narancsos-répás muffin
Hozzávalók 12 darabhoz
- 200 gramm teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
- 30 gramm zabpehely
- 2 tk sütőpor
- 1 csipet só
- 0.5 tk fahéj
- 1 darab tojás
- 80 ml olívaolaj
- 80 ml narancslé
- 80 ml mandulaital
- 110 gramm méz
- 1 tk vaníliakivonat
- 1 darab narancs héja
- 1 darab répa
- 40 gramm mandula
- szeletelt mandula (opcionális)
Elkészítés:
A narancsot mossuk meg, reszeljük le a héját, facsarjuk ki a levét. A répát pucoljuk meg, reszeljük le. A mandulát vágjuk kisebb darabokra.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. A muffinformákat vajazzuk ki, de muffinkapszlikat is használhatunk.
Egy tálban keverjük össze az átszitált lisztet, a zabpelyhet, a sütőport, a sót és a fahéjat.
Egy másik tálban keverjük össze a tojást, az olívaolajat, a narancslevet, a mandulaitalt, a mézet, a vaníliát és a narancshéjat. Keverjük bele a száraz alapanyagokat is, amikor egynemű a massza, forgassuk bele a répát és a mandulát is.
Töltsük a tésztát a muffinformákba, hogy 3/4-ig legyenek tele, majd szórjunk a tetejükre mandulaszeletet. Toljuk a sütőbe 18-20 percre, tűpróbával ellenőrizzük.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors