Narancsos trüffelgolyó pillanatok alatt: mutatós, isteni desszert
Cikkek
Isteni, sűrű fügelekvár házilag: tartósítószer nélkül készül
Rántott csirkemell hagymás bundában: ezután csak így készíted
Ropogós
Joghurtos-banános kosárka sütés nélkül: mogyorós csoki borítja
Sütőtökös-ricottás kagylótészta: különleges ebéd az őszi hangolódáshoz
Sütőben sült, töltött tortilla: pulykahús kerül a tésztába
Sűrű házi szilvalekvár: bevált receptet mutatunk
Így tárold a főtt ételeket: szuper praktikákat mutatunk
Rengetegféleképpen variálhatod az alapreceptet, készülhet gyümölcsösen, alkoholosan, de akár másfajta csokiból is.
A trüffelgolyó a csokirajongók álma, hiszen a mutatós édesség szinte színtiszta csokoládéból áll egy kevés vajjal és tejszínnel kiegészítve. Ebben a receptben annyit változtattunk a klasszikus verzión, hogy tejszín helyett naracslé került bele, illetve egy kevés narancshéj gondoskodik még a citrusos ízről és illatról.
A desszertet akár vegán változatban is elkészítheted, ha a vajat kókuszolajra cseréled. Nem csak ezen a pontján változtathatsz a receptnek: az étcsokoládé helyett használhatsz tej- vagy fehér csokit, igaz, utóbbi kettő mellé nem lesz szükség plusz porcukorra.
A kész trüffelgolyót nem csak kakaóporba forgathatod, kókuszreszelébe vagy darált dióba, mandulába hempergetve még mutatósabb lesz.
Narancsos trüffelgolyó
Hozzávalók 35 darabhoz
- 200 gramm étcsokoládé (70%-os)
- 60 gramm vaj
- 60 milliliter narancslé
- 1 tk narancshéj
- 4 ek porcukor
- 2 ek kakaópor (+ forgatáshoz)
Elkészítés:
A csokit törjük vagy vágjuk kisebb darabokra, vízgőz felett olvasszuk fel.
Amikor elolvadt, vegyük le a tűzről, keverjük bele a vajat.
Adjuk hozzá a narancslevet, a narancshéjat, a porcukrot és a kakaóport, keverjük csomómentesre, egyneműre a masszát.
Tegyük a hűtőbe kb. 20-30 percre, akkor jó, amikor még nem túl kemény, de nem is ragacsos, tökéletesen formázható.
Készítsünk kisebb méretű golyókat a masszából, a darabszám a mérettől függ, majd forgassuk őket kakaóporba. Ha ragad a kezünk, érdemes azt is picit leszórni kakaóporral, hogy ne olvassza meg a masszát.
Légmentesen zárható dobozban tároljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!