Csípős és ropogós rántott hús: a Nashville-i csirke semmihez sem fogható

nrcscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A Nashville-i rántott csirke világhírű, amit a kulináris élményekre éhezők könnyfakasztóan csípős változatban is megkóstolhatnak.

Nashville-ben terjed egy mondás, miszerint a turisták a zene miatt fedezik fel a várost, végül az ételek miatt maradnak. Az egyik leghíresebb mesterművük a rántott csirke, amit csípősen vagy extra csípősen lehet kérni a helyi étkezdékben, és persze otthon is elkészíthető.

A tüzes étel az 1930-as években lett népszerű Amerikában, köszönhetően Norton Prince-nek, akinek a barátnője készítette el először az emlékezetesre sült csirkét. A barátnő bosszúból szolgálta fel a csípős csibét szerelmének, az volt a szándéka, hogy Norton leégesse az ízlelőbimbóit. A nő arra nem is számított, hogy a férfi olyannyira rabja lesz az ételnek, hogy elkezdi árusítani.

A Prince's Hot Chicken ma is nagyon népszerű étkezde, Nashville-ben járva érdemes betérni a forró, ropogós falatokért, felejthetetlen élményben lesz részünk. A ropogós bunda - a fűszerezése miatt - szó szerint felrobban a szánkban, órák múlva is érezni fogjuk az ízét. Csípős, de nem ehetetlenül, elképesztően finom, olyan étel, amit az életben legalább egyszer muszáj megkóstolni.

A Nashville-i csirke panírjába minden amerikai étkezdében kerül valami plusz. Van, ahol írós pácban pihen a hús, de az én változatomban tojásos, tejes, nagyon fűszeres és lisztes bundát kap a csirke. Ha hűek szeretnénk maradni a Nashville-i életérzéshez, készítsünk csípős fűszerolajat is, amivel az aranybarnára sült húst megkenjük, de ezt akár el is hagyhatjuk. A rántott csirke mellé kenyeret és savanyúságot kínáljunk.

Nashville-i rántott csirke

nrcsct

Hozzávalók 6 személyre:

Hús:

  • 1 kilogramm csirkehús (combja, melle, szárnya)
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 teáskanál őrölt pirospaprika
  • 1 liter tej
  • 2 darab tojás
  • 2 bögre liszt
  • olaj a sütéshez
  • 2 teáskanál cayenne-bors
  • 1 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál fokhagymapor

Fűszeres olaj:

  • 160 milliliter olaj
  • 1 evőkanál cayenne-bors
  • 1 evőkanál barna cukor
  • 1 evőkanál fokhagymapor
  • 1 teáskanál őrölt chipotle
Recept idők

Elkészítés:

A csirkehúst sózzuk és borsozzuk meg mindkét oldalán, fektessük tálba, fedjük le, néhány órára tegyük hűtőbe.

A páchoz üssük bele a tejbe a tojásokat, majd az összes fűszert adjuk hozzá, keverjük egybe.

A húst a sütés előtt vegyük ki a hűtőből. A lisztet öntsük tálba, egy szelet vagy darab húst forgassunk bele, majd mártsuk a tejes keverékbe, utána ismét lisztbe. A bundázott húst forró olajban süssük meg mindkét oldalán aranybarnára.

Fűszeres olaj:

Az olajat a fűszerekkel keverjük egybe, ízlés szerint kenjük meg vele a rántott csirkét.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük