Laktató nizzai saláta újkrumplival: könnyed főételként is megállja a helyét

43570750 3325200 919ebaf2896286a39c453c36c0f71a13 wm
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nem is kell mást készítened, ha ezt a nizzai salátát tálalod ebédre, minden szükséges tápanyagot megtalálsz benne.

A nizzai saláta nagyon népszerű, nevéből is adódóan Franciaország déli részén, ahol jéghideg rozéval illik fogyasztani. Nagyon egyszerű az elkészítése, elképesztően tartalmas, és bár viszonylag kötött a hozzávalók listája, azért kicsit az ízlésedre szabhatod.

Ami mindenképpen legyen benne, az a ceruzabab, szép érett és piros paradicsom és olajos tonhal. A szívsaláta helyett használhatsz más salátát is. Én most fekete helyett zöld olívabogyót tettem bele, de így is tökéletes lett az íze. Fontos, hogy a tojást ne főzd teljesen keményre. 

Itt az újkrumpliszezon, mindenképpen azzal készítsd, így még jobban vigyáz majd az alakodra ez a saláta.

Nizzai saláta újkrumplival

43570760 52d04041b7312b1619437b4c14cfc050 wm

Hozzávalók 4 személyre

Saláta:

  • 8 szem újkrumpli
  • 50 gramm ceruzabab
  • 3 darab tojás
  • 2 darab szívsaláta
  • 50 gramm olívabogyó kimagozva
  • 5 darab koktélparadicsom
  • 1 darab tonhalkonzerv (olajos)

Öntet:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 csipet
  • 1 evőkanál mustár (dijoni)
  • 2 evőkanál vörösborecet
  • 4 evőkanál olívaolaj vagy a tonhalkonzerv olaja
Recept idők

Elkészítés:

Készítsük el az öntetet: a fokhagymát nyomjuk össze, sózzuk meg, keverjük hozzá a mustárt és az ecetet, majd lassan, fokozatosan csorgassuk hozzá az olajat. 

A krumplit tisztítsuk meg, majd sós vízben, közepes lángon főzzük. A krumplival együtt a zöldbabot is tegyük a vízbe, főzzük 5 percig, majd egy szűrőkanállal vegyük ki, és tegyük egy tál jéghideg vízbe. Főzzük még 5 percet a krumplit, majd szűrjük le, és hagyjuk kihűlni.

Vágjuk mérettől függően félbe vagy negyedbe a krumplit, majd egy nagyobb tálban forgassuk össze 1 evőkanál öntettel.

Főzzük meg a tojásokat is, vigyázva, hogy ne legyenek teljesen kemények. Tegyük jéghideg vízbe őket, majd pucoljuk meg, és negyedeljük fel.

A salátát vágjuk negyedekre, majd a zöldbabbal és az olívabogyóval együtt forgassuk a krumplihoz. 

A salátát tegyük egy tányérra, és rendezzük el rajta a paradicsomokat és a tojásokat. A tonhalat szórjuk a tetejére, majd locsoljuk meg a maradék öntettel, és azonnal tálaljuk.

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük