Nutella helyett ezt próbáltad már? Édesszájúak, gyertek!
Kenheted kenyérre, teheted sütibe, mehet tésztára
Marcipán, mogyoró vagy mandula és friss menta, ennyi kell csak, és süteményekhez, tésztákhoz, vagy egyszerűen csak kenyérre kenve, nutella helyett kész is van a kiváló megoldás az édesszájúaknak.
Ha onnan nézzük, ez tulajdonképpen pesztó, csak vannak olyan növények, amelyeknek sokkal jobban áll a cukor, mint a só. Ilyen például a menta, ami szerencsére egy roppant invazív növény: ha egyszer volt a kertben egy mentabokrod, akkor neked lesz is mentabokrod, amíg csak el nem adod a házat.
Fotó: Shutterstock
Miből is áll össze az édes pesztó? Nos, kell hozzá valami zöld, ami most a menta lesz. A sós pesztóknál használt parmezán szerepét az édes pesztóban a marcipán fogja betölteni, fenyőmag helyett használjunk mogyorót vagy mandulát, de ha végképp nincs otthon semmi ilyesmi, ne izguljunk, a marcipán úgyis mandulából készült. Hígításnak pedig jól jön bármilyen gyümölcslé, mi a receptbe narancslevet írtunk, de te csak kísérletezz nyugodtan!
Sütialapanyaggá is előléphet
Ebből is látszik, hogy az édes pesztó legalább olyan változatos műfaj, mint a sós barátja, és legalább ugyanolyan sokoldalúan felhasználható. Kenhetjük egyszerű sütemények tetejére, és megkoronázhatjuk szeletenként egy szem eperrel, málnával, vagy más idénygyümölccsel. Keverhetjük hideg sajttortába, vagy egyszerűen csak tegyük tésztára - a magyar konyhából egyáltalán nem idegen az édes tészta, és a gyerekek szemében is nagyon nő tőle az ázsiónk.
Édes pesztó
Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 marék mentalevél
- 5 dekagramm marcipánmassza
- 0.5 deciliter narancslé
- 0.5 marék mogyoró vagy mandula, vagy más dióféle
Elkészítés:
A szilárd hozzávalókat beledobjuk a késes vágóba, és a narancslét fokozatosan adagolva addig zúzzuk, amíg rusztikus, de kenhető állagot nem kap. Ennyi.
Olvasd el ezt is!