Szuper maradékmentő recept az olasz saláta: a száraz kenyér újjászületése

panzanella2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ne becsüld le a maradékokat, szuper ételek készülhetnek belőlük, ha újragondolod őket.

Ha van otthon száraz kenyered/kiflid/zsemléd, nehogy a kukába dobd, készítsd el belőle az olaszok egyik kedvenc maradékmentő salátáját, a panzanellát. A pékárutól laktató, a zöldségektől friss a saláta, az öntet pedig felteszi az i-re a pontot.

Bár nyáron, édes, érett paradicsomból és fürtös uborkából lesz a legfinomabb a saláta, nyugodtan elkészítheted más évszakban is, koktélparadicsommal és kígyóuborkával is isteni. A friss bazsalikom a lelke, ne cseréld le őröltre, de oregánóból nyugodtan használhatsz szárítottat is. 

Ha ropogósabb kenyérkockákra vágysz, a sütőben pirítsd meg a szeleteket, de ha gyors megoldást keresel, kenyérpirítóban is tökéletes lesz. Vigyázz, csak tálalás előtt forgasd egybe a zöldségekkel és az öntettel, különben megpuhul és átázik. 

Olasz kenyérsaláta – Panzanella

panzanella

Hozzávalók 4 személyre

Alap:

  • 3 nagy darab paradicsom
  • 1 darab kígyóuborka
  • 1 kis fej lila hagyma
  • 2 ek friss bazsalikom
  • 1 tk oregánó
  • 1 csipet cukor

Pirítós:

  • 2 szelet szikkadt kenyér
  • 1 ek olívaolaj

Dresszing:

  • 6 ek extraszűz olívaolaj
  • 3 ek vörösborecet
  • ízlés szerint só, bors
  • 1 gerezd fokhagyma
Recept idők

Elkészítés:

A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe, szedjük ki a csumájukat. Kockázzuk őket össze, tegyük tálba, szórjuk meg egy csipet cukorral. 

Az uborkát vágjuk szeletekre vagy félkarikákra. A lila hagymát pucoljuk meg, vágjuk hajszálvékony szeletekre. Adjuk mindkettőt a paradicsomhoz az összeaprított bazsalikommal és az oregánóval együtt.

A dresszing hozzávalóit keverjük össze egy kis tálkában. Öntsük a salátára, forgassuk vele egybe. 

A szikkadt kenyérszeletek mindkét felét kenjük le olívaolajjal, majd kenyérpirítóban pirítsuk meg őket pár perc alatt. Vágjuk vagy tépjük őket kis darabokra.

A kenyeret közvetlen tálalás előtt adjuk a salátához, forgassuk vele össze, majd rögtön kínáljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük