
Szuper maradékmentő recept az olasz saláta: a száraz kenyér újjászületése

Ne becsüld le a maradékokat, szuper ételek készülhetnek belőlük, ha újragondolod őket.
Ha van otthon száraz kenyered/kiflid/zsemléd, nehogy a kukába dobd, készítsd el belőle az olaszok egyik kedvenc maradékmentő salátáját, a panzanellát. A pékárutól laktató, a zöldségektől friss a saláta, az öntet pedig felteszi az i-re a pontot.
Bár nyáron, édes, érett paradicsomból és fürtös uborkából lesz a legfinomabb a saláta, nyugodtan elkészítheted más évszakban is, koktélparadicsommal és kígyóuborkával is isteni. A friss bazsalikom a lelke, ne cseréld le őröltre, de oregánóból nyugodtan használhatsz szárítottat is.
Ha ropogósabb kenyérkockákra vágysz, a sütőben pirítsd meg a szeleteket, de ha gyors megoldást keresel, kenyérpirítóban is tökéletes lesz. Vigyázz, csak tálalás előtt forgasd egybe a zöldségekkel és az öntettel, különben megpuhul és átázik.
Olasz kenyérsaláta – Panzanella

Hozzávalók 4 személyre
Alap:
- 3 nagy darab paradicsom
- 1 darab kígyóuborka
- 1 kis fej lila hagyma
- 2 ek friss bazsalikom
- 1 tk oregánó
- 1 csipet cukor
Pirítós:
- 2 szelet szikkadt kenyér
- 1 ek olívaolaj
Dresszing:
- 6 ek extraszűz olívaolaj
- 3 ek vörösborecet
- ízlés szerint só, bors
- 1 gerezd fokhagyma
Elkészítés:
A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe, szedjük ki a csumájukat. Kockázzuk őket össze, tegyük tálba, szórjuk meg egy csipet cukorral.
Az uborkát vágjuk szeletekre vagy félkarikákra. A lila hagymát pucoljuk meg, vágjuk hajszálvékony szeletekre. Adjuk mindkettőt a paradicsomhoz az összeaprított bazsalikommal és az oregánóval együtt.
A dresszing hozzávalóit keverjük össze egy kis tálkában. Öntsük a salátára, forgassuk vele egybe.
A szikkadt kenyérszeletek mindkét felét kenjük le olívaolajjal, majd kenyérpirítóban pirítsuk meg őket pár perc alatt. Vágjuk vagy tépjük őket kis darabokra.
A kenyeret közvetlen tálalás előtt adjuk a salátához, forgassuk vele össze, majd rögtön kínáljuk.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!