Ropogós kruton házilag: ezután soha nem veszel boltit

Hazi-kruton
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Ízletes és ropogós krutont nem csak boltban kapsz: az aranybarnára sült kenyérkockát otthon is egyszerűen elkészítheted.

A kruton tulajdonképpen felkockázott és újrasütött kenyeret jelent, amelyet gyakran Cézár-saláta és krémlevesek dúsítására és ízesítésére használnak. Boltban készen kapható termék, azonban otthon is könnyen elkészítheted, így még a fűszerezését is magad tudod variálni. 

A kruton vagy pirított kenyérkocka nemcsak azért hasznos alapanyag a konyhában, mert általa új, extra ízt és ropogós állagot kaphatnak az ételek, hanem mert így a kissé kiszáradt és eldobásra ítélt kenyérmaradékot is megmentheted. A receptben megadott ízesítők mellett vagy helyett más szimpatikus fűszereket is használhatsz, így attól függően, hogy milyen ételhez akarod adni, lehet karakteresebb vagy semlegesebb is a fűszerezés.

Házi kruton

Hazi-kruton-c

Hozzávalók 5 adaghoz

  • 8 szelet fehér kenyér
  • 5 ek olívaolaj
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 0.5 tk
  • szárított petrezselyem vagy tetszés szerinti zöldfűszer
Recept idők

Elkészítés:

A kenyérszeleteket kockázzuk fel, és tegyük egy keverőtálba. Locsoljuk rá az olívaolajat, és ízesítsük a zúzott fokhagymával, a sóval és a petrezselyemmel. 

Tegyük sütőpapírral bélelt tepsibe, és 175 fokra előmelegített sütőben süssük 15-18 percig. 

A maradékot tegyük légmentesen zárható edénybe, és száraz, hűvös helyen tároljuk. 1 héten belül fogyasszuk el.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük