Laktató, toszkán paradicsomsaláta kenyérrel dúsítva: könnyed ebéd is lehet
Az olaszok híres paradicsomsalátájában kenyérnek is jut hely, kínáld sültek mellé, a vendégek imádni fogják.
Ez a marinált koktélparadicsom tipikusan olyan étel, ami annál finomabb, minél többet áll a hűtőben. Ahogy összeérnek az ízek, a paradicsom magába szívja a fűszereket, egyszerűen isteni lesz.
Grillszezonban sült húsok mellé kötelező kísérő, de nem csak köretként kínálható: akár bruschettát is készíthetsz belőle, a zöldfűszeres-olívaolajos paradicsom tökéletes feltét.
Ha nagyobb társaságnak kínálnád, érdemes dupla adaggal számolni, szezonjában pedig édes, lédús nagyobb paradicsomokat válassz hozzá, azokkal is tökéletesen működik a recept, és árban is jobban jössz majd ki.
Az olajat, ecetet, cukrot és a fűszereket keverjük össze. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és az összeaprított petrezselymet is, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
A koktélparadicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe, tegyük egy nagyobb (lehetőleg üveg) tálba/befőttesüvegbe. Öntsük rá az olajos dresszinget, keverjük egybe.
Fedjük le a tálat/zárjuk le az üveget, majd tegyük a hűtőbe minimum 3-4 órára, de akár egy egész éjszakára, míg az ízek összeérnek.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors