Krémes rizsfelfújt olasz módra: vaníliásan, rizottórizsből a legfinomabb
Cikkek
Cékla minden mennyiségben: a 6 legjobb receptet mutatjuk
A chilis bab titka a fűszerezésben és a főzési időben rejlik
Ropogós
Gluténmentes karácsonyi fahéjas csillag: mennyei édesség a sütisdobozba
Fűszeres, vaníliás chai latte: felmelegíti a testet és a lelket
Így készül a házi gesztenyepüré: krémes desszertet mutatunk
Aszalt paradicsommal töltött ünnepi csirkemell: mutatós és nagyon finom
7 csokis finomság, ami gasztroajándéknak is tökéletes: bonbon, likőr és társaik
A rizsfelfújt ezúttal olaszosan készül, krémesen, vaníliásan, habosan, érdemes minél többször elkészíteni.
Ez a recept biztosan ismerősen fog csengeni, hiszen kísértetiesen hasonlít a rizsfelfújthoz. A rizskochot kis változtatásokkal nagyon sokféleképpen lehet elkészíteni, a svéd változat vaníliapudinggal sül, de fahéjasan is nagyon finom lesz.
Az olasz változat krémességét az is fokozza, hogy a rizs fajtáját is gondosan megválasztják: rizottórizsből készítik, amitől még pudingosabb állaga lesz. A másik fő összetevője a vanília, nem baj, ha kicsit hangsúlyosabb ízt kap az édességben. Ha pedig még dúsítanád valamivel, akkor apróra vágott aszalt gyümölcsöket is tehetsz bele.
Olasz rizsfelfújt
Hozzávalók 6 adaghoz
- 350 gramm rizottórizs (Arborio)
- 500 milliliter víz
- 500 milliliter tej
- 4 darab tojás (L-es)
- 150 gramm cukor
- 1.5 teáskanál vaníliakivonat
- 100 gramm vaj
- 1 teáskanál citromhéj
- 1.5 evőkanál zsemlemorzsa
- 1 csipet só
- ízlés szerint porcukor
Elkészítés:
A rizst folyó víz alatt öblítsük át, majd tegyük egy fazékba. Öntsünk rá vizet úgy, hogy ellepje, picit sózzuk meg, majd letakarva, közepes lángon addig főzzük, amíg magába nem szívja a vizet. Ekkor öntsük rá a tejet, keverjük össze és takarjuk le ismét. Nagyon alacsony lángon főzzük addig, amíg a rizs meg nem puhul, nagyjából 20-25 percig. Ha megpuhult, vegyük le a tűzhelyről és fedő nélkül hagyjuk kihűlni.
A tojásokat válasszuk szét. A tojások sárgáihoz adjuk hozzá a cukrot, a vaníliát és a szobahőmérsékletű vajat, keverjük krémesre. Tegyük félre. A tojásfehérjét verjük fel.
A kihűlt rizshez keverjük hozzá a tojássárgájás keveréket, majd óvatosan forgassuk bele a tojásfehérjehabot is, vigyázva, hogy össze ne törjön. Reszeljünk bele ízlés szerint citromhéjat is.
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Egy 30x30-as tepsit vajazzunk ki, majd hintsük meg vékonyan zsemlemorzsával. Kanalazzuk bele a rizses masszát, tegyük a sütőbe 35-40 percre. Addig süssük, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Még melegen szeleteljük fel, ízlés szerint porcukorral kínáljuk.
Fotó: Getty Images