Mostantól csak így csináljuk a rizst, mert sokkal finomabb lesz

sutoben sul barna rizs cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Mi történik, ha nem a megszokott módon, a tűzhelyen, hanem a sütőben, lassan készítjük el a rizst?

Ha egyszerű dolgon akarunk változtatni, akkor elég egy egészen aprócska transzformáció, és az egész étel újjászülethet. Egy olyan banális dolgot, mint a rizs, ezerféleképpen lehet elkészíteni, nem csak párolva, kis kupolákba rendezgetve. A rizs annyira csodálatos alap, hogy egyszerűen kár lenne érte, vétek mindig egyféleképpen csinálni.

Éppen ezért tettem most cserépedénybe jó pár fokhagymagerezd társaságában, fűszerekkel, és pároltam meg lassan a sütőben. Basmati vagy jázmin rizzsel is működik, csak náluk nagyon résen kell lenni, nehogy véletlenül szétessenek a szemek. A barna rizs hátránya, hogy keményebb és lassabban puhul, itt az előnyére válik, mert nagyon nehéz túlkészíteni. 

Sütőben párolt rizs

sutoben sult barna rizs cikkhez

Hozzávalók 4 személyre

  • 200 gramm barna rizs
  • 4 deciliter víz
  • 1 teáskanál
  • 2 darab fahéjrúd
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
Recept idők

Elkészítés:

A cserépedényt beáztatjuk kb. 20 percre, majd beletesszük a rizst, a fokhagymagerezdeket, a fűszereket, kevés olívaolajjal locsoljuk meg, majd felöntjük forró vízzel, lefedjük és a 180 fokos sütőbe tesszük. Fél óra múlva megnézzük, ha kell, teszünk még rá vizet. Addig pároljuk, míg egészen puha nem lesz.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük