Mostantól csak így csináljuk a rizst, mert sokkal finomabb lesz
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Habkönnyű túrófánk egyszerűen: magától megfordul sütés közben
Ropogós
Zellersaláta krémes szószban: friss, roppanós hozzávalók alkotják
Omlós, cheddar sajtos pogácsa: sütőporos a tésztája
Retró menzás piskóta csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog
Tartalmas tojásos reggeli török módra: fűszeres joghurt az alapja
Mennyei lasagnevariációk: mutatjuk a 6 legfinomabb receptet
Mi történik, ha nem a megszokott módon, a tűzhelyen, hanem a sütőben, lassan készítjük el a rizst?
Ha egyszerű dolgon akarunk változtatni, akkor elég egy egészen aprócska transzformáció, és az egész étel újjászülethet. Egy olyan banális dolgot, mint a rizs, ezerféleképpen lehet elkészíteni, nem csak párolva, kis kupolákba rendezgetve. A rizs annyira csodálatos alap, hogy egyszerűen kár lenne érte, vétek mindig egyféleképpen csinálni.
Éppen ezért tettem most cserépedénybe jó pár fokhagymagerezd társaságában, fűszerekkel, és pároltam meg lassan a sütőben. Basmati vagy jázmin rizzsel is működik, csak náluk nagyon résen kell lenni, nehogy véletlenül szétessenek a szemek. A barna rizs hátránya, hogy keményebb és lassabban puhul, itt az előnyére válik, mert nagyon nehéz túlkészíteni.
Sütőben párolt rizs
Hozzávalók 4 személyre
- 200 gramm barna rizs
- 4 deciliter víz
- 1 teáskanál só
- 2 darab fahéjrúd
- 5 gerezd fokhagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A cserépedényt beáztatjuk kb. 20 percre, majd beletesszük a rizst, a fokhagymagerezdeket, a fűszereket, kevés olívaolajjal locsoljuk meg, majd felöntjük forró vízzel, lefedjük és a 180 fokos sütőbe tesszük. Fél óra múlva megnézzük, ha kell, teszünk még rá vizet. Addig pároljuk, míg egészen puha nem lesz.
Fotók: Ács Bori/Sóbors