Különleges, olívával és sonkával töltött kenyér – A venezuelai finomság az ünnepi asztalon is megállja a helyét

sonkás olívás kenyér cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Venezuelában ez a töltött kenyér a karácsonyi asztalra kerül, te is készítsd el az ünnepre.

A venezuelai sonkás kenyér receptje egy pék fejéből pattant ki, amikor nem tudott mit kezdeni a maradék sonkával. A kenyérbe aztán olívabogyó is került, így kínálják a dél-amerikai városban. Ott leginkább karácsonykor készítik, de természetesen máskor is megsütheted. A tészta egy picit édeskés, kalácsszerű, kifejezetten illik a sonka sósságához, kelt tésztával pedig mindig öröm dolgozni. 

Ha szereted az olívát, de nincs türelmed várni, míg megkel a tészta, akkor ezt a sajtos-olívás kenyérkét süsd meg. A sonkás kenyér minden formában nagy kedvenc, ha extrát szeretnél, akkor ezt a sajttal-sonkával töltött bundás kenyeret is próbáld ki. 

Olívával és sonkával töltött kenyér

sonkás olívás kenyér recept ok

Hozzávalók 10 személyre:

  • 550 gramm liszt
  • 220 milliliter víz
  • 20 gramm élesztő (instant)
  • 1.5 evőkanál
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 teáskanál mustár
  • 70 gramm vaj
  • 1 darab tojás (kenéshez)
  • 500 gramm sonka
  • ízlés szerint olívabogyó
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet, a vizet, a cukrot, a sót, az élesztőt, a mustárt, a vajat tegyük egy tálba és gyúrjunk belőle rugalmas tésztát, amíg el nem válik az edény falától. Hagyjuk, hogy a tészta a duplájára keljen. Ha megkelt, vágjuk félbe, és mind a két félből vágjunk le két egyforma kis darabot, majd tegyük őket félre, ezekre később lesz szükség. 

Vegyük magunk elé a két nagyobb darab tésztát. Nyújtsuk ki az egyiket téglalap alakúra, majd szórjuk rá az olívabogyókat és fektessük rá a sonkaszeleteket úgy, hogy a felső 1/4-ét szabadon hagyjuk. A szabadon hagyott részt egy éles késsel átlósan vagdossuk be. Óvatosan tekerjük fel a tésztát úgy, hogy a bevagdosott vége legyen felül. Ismétejük meg ugyenezt a másik tésztával is. 

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral. A két pici maradék tésztából sodorjunk kis rudat, és tekerjük be vele a kenyereket, aztán óvatosan fektessük őket a tepsire. Hagyjuk még 10 percet kelni. 

Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. 

A tojást kicsit verjük fel, és kenjük meg vele a kenyereket. Óvatosan szurkáljuk meg villával, hogy a sütés közben keletkező felesleges gőz távozhasson. 

Süssük 30 percig, amíg a teteje aranybarna nem lesz. Ha kihűlt, szeletelhetjük. 

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük