Illatos és szaftos almás-diós kevert süti: mennyei édesség kevés munkával
A kevert süti gyakorlatilag elronthatatlan, almával és dióval készítve pedig különösen finom.
Itt az ősz, bár még nem érezteti magát igazán, a piacokon mégis teljes pompájukban ragyognak a szezonális kedvencek. Idesorolandó az alma is. Igaz, egész évben lehet kapni, mégis ilyenkor van szezonja a gyümölcsből készült finomságoknak. Nagy kedvenc az almás pite, mely rengetegféle változatban készülhet. Érdemes kipróbálni diós tésztával vagy szabolcsiasan.
Az almás sütemények közt kedvelt még a habos verzió, melyben a töltelék omlós tésztán terül el, a tetejére pedig habkorona kerül. A különlegesebb ízélmény kedvéért feldobhatod a tölteléket, jól állnak neki az őszi hangulatot idéző fűszerek, a fahéj mellett mással is kiemelheted az alma aromáját. Ilyen a szegfűszeg, csillagánizs, kardamom vagy egy kis darab reszelt gyömbér.
Töltelék:
A megmosott, meghámozott almákat reszeljük le.
A lereszelt almát tegyük lábasba, adjuk hozzá a cukrot, a citrom levét, reszelt héját és a fahéjat. Az almát pároljuk puhára, utána tegyük félre. Nyomkodjuk ki belőle a nedvességet.
Tészta:
A tojásokat válasszuk szét.
A tojássárgáját a puha vajjal és a vaníliás cukorral keverjük habosra.
A lisztet szitáljuk tálba, adjuk hozzá a sütőport, majd adjuk a tojássárgás keverékhez. Kezdjük el összeállítani a tésztát, adjunk hozzá annyi tejfölt (evőkanalanként adagolva), amennyit felvesz. Lágy, picit ragacsos tésztát kell kapni.
A tepsit (20x30 cm-es) kenjük ki vajjal, szórjunk rá kevés lisztet. A tésztát simítsuk kanál segítségével a formába.
A tészta tetejére kenjük rá az almás tölteléket, utána toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe 25-30 percre.
A maradék tojásfehérjét verjük kemény habbá a 2 evőkanál cukorral.
A tojáshabot simítsuk az almás töltelék tetejére, majd toljuk vissza a 140 fokos sütőbe 15-20 percre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu