![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Mennyei szabolcsi almás pite a nagyi receptes füzetéből: ne sajnáld belőle a tölteléket
![apcover](https://kep.index.hu/1/0/4056/40564/405640/40564015_3095543_c44876cd8c667addbf02a2d3a8516510_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A nagyi almás pitéjénél nincs finomabb, igazi régi klasszikus, amelyre nem lehet ráunni.
Az almás pite egyszerű, mégis mennyei desszert, verhetetlen finomság. Ha kicsit mélyebbre ásunk, a régi receptek után kutatva mindig lehet valami újat találni. Van, aki családi receptet követ, de a tésztát felturbózza valami extra alapanyaggal, míg más a töltelék cifrázása mellett dönt, egy biztos, bármilyen változat is kerül a sütőbe, a végeredmény mindig mosolyt csal az arcokra.
Szabolcs megye hűen őrzi a régi hagyományokat, érdemes gasztroszempontból is felfedezni. A töltött káposzta mellett rengeteg izgalmas finomsággal büszkélkedhetnek a helyiek, még almáspite-receptjük is van. Míg a legtöbb receptben idaredből készül a töltelék, a szabolcsiban jonatán alma bújik meg. Én a tölteléket egyszerűen citrom levével, reszelt héjával és fahéjjal keverve simítom a tésztára, de a hagyományos recept szerint a lereszelt, levétől megszabadított almát forró olajon kell megpárolni előtte. Miután a töltelék kihűlt, mehet is a tésztára.
Szabolcsi almás pite
![apct](https://kep.index.hu/1/0/4056/40564/405640/40564035_ca0a1fb94f66beffa8c731f988012e72_wm.jpg)
Hozzávalók 16 szelethez
- 40 dkg finomliszt
- 1 csomag (7 g) sütőpor
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1.5 kg alma (jonatán)
- 1 darab citrom reszelt héja és leve
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 darab tojás a kenéshez
- porcukor a tetejére
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sütőport, a vajat morzsoljuk hozzá. Utána a cukor felét, a tojást és a tejfölt is adjuk a liszthez, dolgozzuk össze. A kész tésztát csomagoljuk folpackba, és 30 percre tegyük hűtőbe.
Amíg a tészta pihen, készítsük el az almákat. Pucoljuk meg őket, a magházukat távolítsuk el, majd reszeljük le nagy lyukú reszelőn. A levüket nyomkodjuk ki, majd a citrom reszelt héjával és levével, fahéjjal és a maradék cukorral forgassuk egybe.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, tegyük lisztezett felületre, osszuk két egyenlő részre, az egyik tésztacipót tegyük vissza a hűtőbe, a másikkal dolgozzunk. A tésztát nyújtsuk ki a tepsi méretének megfelelően (18x25 centiméter), majd a sütőlemezt kenjük ki vajjal, és a kinyújtott tésztát fektessük a tepsire. A tésztát villával szurkáljuk meg, majd a tölteléket simítsuk a tésztára.
A másik tésztacipót is nyújtsuk ki, helyezzük rá a töltelékre, a tészta tetejét villával szurkáljuk meg, kenjük meg a felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra (légkeveréssel) előmelegített sütőbe 20-25 percre, amíg szép aranybarnára sül.
A felszeletelt süteményt porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors
Olvasd el ezt is!