Mennyei szabolcsi almás pite a nagyi receptes füzetéből: ne sajnáld belőle a tölteléket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Krémes, fahéjas sütőtöklekvár: szinte semmi munkával készül
Ropogós
Vitaminbomba szivárványsaláta: őszi immunerősítés a javából
Krémes, tejszínes szószban sült karfiol: sok sajt pirul a tetején
Nagyon csokis brownie őszi kiadásban: körte és dió gazdagítja
Egyszerű tojásleves spórolós napokra: finom és laktató
Hamis túrókrém kölesből: citromhéjtól lesz aromás
A nagyi almás pitéjénél nincs finomabb, igazi régi klasszikus, amelyre nem lehet ráunni.
Az almás pite egyszerű, mégis mennyei desszert, verhetetlen finomság. Ha kicsit mélyebbre ásunk, a régi receptek után kutatva mindig lehet valami újat találni. Van, aki családi receptet követ, de a tésztát felturbózza valami extra alapanyaggal, míg más a töltelék cifrázása mellett dönt, egy biztos, bármilyen változat is kerül a sütőbe, a végeredmény mindig mosolyt csal az arcokra.
Szabolcs megye hűen őrzi a régi hagyományokat, érdemes gasztroszempontból is felfedezni. A töltött káposzta mellett rengeteg izgalmas finomsággal büszkélkedhetnek a helyiek, még almáspite-receptjük is van. Míg a legtöbb receptben idaredből készül a töltelék, a szabolcsiban jonatán alma bújik meg. Én a tölteléket egyszerűen citrom levével, reszelt héjával és fahéjjal keverve simítom a tésztára, de a hagyományos recept szerint a lereszelt, levétől megszabadított almát forró olajon kell megpárolni előtte. Miután a töltelék kihűlt, mehet is a tésztára.
Szabolcsi almás pite
Hozzávalók 16 szelethez
- 40 dkg finomliszt
- 1 csomag (7 g) sütőpor
- 25 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 1 darab tojás
- 2 evőkanál tejföl
- 1.5 kg alma (jonatán)
- 1 darab citrom reszelt héja és leve
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 1 darab tojás a kenéshez
- porcukor a tetejére
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sütőport, a vajat morzsoljuk hozzá. Utána a cukor felét, a tojást és a tejfölt is adjuk a liszthez, dolgozzuk össze. A kész tésztát csomagoljuk folpackba, és 30 percre tegyük hűtőbe.
Amíg a tészta pihen, készítsük el az almákat. Pucoljuk meg őket, a magházukat távolítsuk el, majd reszeljük le nagy lyukú reszelőn. A levüket nyomkodjuk ki, majd a citrom reszelt héjával és levével, fahéjjal és a maradék cukorral forgassuk egybe.
A tésztát vegyük ki a hűtőből, tegyük lisztezett felületre, osszuk két egyenlő részre, az egyik tésztacipót tegyük vissza a hűtőbe, a másikkal dolgozzunk. A tésztát nyújtsuk ki a tepsi méretének megfelelően (18x25 centiméter), majd a sütőlemezt kenjük ki vajjal, és a kinyújtott tésztát fektessük a tepsire. A tésztát villával szurkáljuk meg, majd a tölteléket simítsuk a tésztára.
A másik tésztacipót is nyújtsuk ki, helyezzük rá a töltelékre, a tészta tetejét villával szurkáljuk meg, kenjük meg a felvert tojással, majd toljuk 180 fokosra (légkeveréssel) előmelegített sütőbe 20-25 percre, amíg szép aranybarnára sül.
A felszeletelt süteményt porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Botos Claudia/Sóbors