Régimódi túrós-mazsolás pite: omlós tészta, vastag töltelék
A nagyiféle hagyományos módszerrel készítve a legfinomabb a túrós-mazsolás pite.
A reszelt túrós az egyik legnépszerűbb piteféle, a különlegessége abban rejlik, hogy a tészta reszelve kerül a formába. Van, aki az alsó réteget is reszeli, míg más csak a tetejét morzsolja a töltelékre.
A kakaós tésztaréteg közt édes, túrós töltelék bújik meg, mellyel érdemes kísérletezni. A krém nagyon finom vaníliával ízesítve, a legegyszerűbb, ha vaníliás cukrot használsz, de rúd kikapart magját is a túróhoz keverheted. Ha még izgalmasabbra vennéd, mazsola is kerülhet a töltelékbe, vagy valamilyen szezonális gyümölcs, lehet az áfonya, málna, eper vagy meggy.
Tészta:
A lisztet szitáljuk tálba, keverjük hozzá a sót, kakaót, sütőport, cukrot, majd morzsoljuk hozzá a vajat, végül pedig a tojást is tegyük hozzá, dolgozzuk össze az alapanyagokat.
A tésztát csomagoljuk folpackba, és helyezzük hűtőbe 30 percre.
Töltelék:
A töltelék hozzávalóit tegyük keverőtálba, és botmixer segítségével dolgozzuk csomómentesre.
A hűtőben pihent tésztát osszuk ketté. Az egyik felét enyhén lisztezett felületen nyújtsuk ki, és helyezzük sütőpapírral bélelt tepsire (30x20 cm). A tészta másik felét tegyük félre.
A sütőpapírra helyezett tészta tetejére simítsuk rá a tölteléket.
A maradék tésztát reszeljük a töltelék tetejére.
A süteményt toljuk 180 fokosra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc (néhány perccel esetleg több) alatt süssük készre.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu