
Omlós, édes, ragacsos sült oldalas - Így lesz tökéletes
Cikkek


30 perces, ropogósra sült cukkinipalacsinta: feta sajt is kerül bele

10 isteni desszert alig valamiből: maximum 4 hozzávalós recepteket mutatunk
Ropogós

Leveles tésztás, spárgás batyu: gyors finomságot mutatunk

Meseszép bodzás, rebarbarás piskótatekercs: mascarponés krémmel csábít

Krémes, tejszínes csirkés tészta: vajon pirult gomba gazdagítja

Sűrű, házi málnalekvár: csupán 3 hozzávalóból készül

Rizs, alga, füstölt lazac: kitalálod, melyik külföldi ételre gondoltunk?
Nagyon nem mindegy, hogyan sül meg egy darab oldalas, mert amennyire csodálatos, omlós, ízes tud lenni, annyira könnyű belőle száraz, rágós szomorúságot készíteni. Az én módszerem nem gyors, de atombiztos.
Ez a csontos, zsíros húsdarab talán a legküzdelmesebb, ugyanakkor a legfinomabb cafatokkal kecsegtető része a sertésnek. Mindig a csontos húsok a legízletesebbek, ezért az oldalas, ami csupa csont, valódi aranybánya.
A tökéletes oldalas esetében is a lassúság a kulcs, legalább öt óra kell egy szép darabnak, de így tényleg lenyűgöző lesz a végeredmény. Annyi a lényeg, hogy vagy előző este, vagy már a tálalás tervezett időpontja előtti napon meg kell sütni.
A másik kulcsfontosságú elem a pác. Most az amerikai barbecue vonalat ragadtam meg, de készült már szójaszószosan-kecsöpösen is, teljesen mindegy, a lényeg csak az, hogy az oldalasnak tényleg kell egy igazán intenzív bevonat, ami a zsír segítségével egyenletesen rápirul, belesül a végére. Ez a ragacsos, édes, fűszeres verzió most nagyon bejött, ez az az igazi, kézzel evős műfaj. Amerikai módra, falatnyi darabokra vágva, csontról rágcsálva fogyasztandó.
Édes-ragacsos sült oldalas

Hozzávalók 6 adaghoz
- 1.5 kilogramm oldalas
- 3 evőkanál juharszirup/méz
- 2 evőkanál mustár
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál olaj
- 2 evőkanál só
- 1 evőkanál csiliszósz
- 1 evőkanál füstölt fűszerpaprika
Elkészítés:
A pác hozzávalóit alaposan elkeverjük, és egyenletesen bekenjük vele az oldalast. Ebben jó, ha pihen 3-4 órát, vagy akár egy éjszakát. A húst alaposan becsomagoljuk alufóliába, majd egy tepsire állított rácsra fektetjük és betesszük a 120 fokos sütőbe. Öt óra múlva nézünk rá újra, ha puha, akkor kicsomagoljuk, és a sütő hőmérsékletét 200 fokosra emeljük. Amikor forró, a rácson visszatesszük a kicsomagolt húst, és alaposan körbepirítjuk kb. 10-15 perc alatt.
Fotók: Ács Bori/Só&Bors