Omlós, színes sütik, ahogyan a nagymama készítette: a gyerekek kedvence lesz
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A legszebb meglepetés ért minket tavaly karácsonykor, amikor egy padlástakarítás alkalmával az egyik polcon megtaláltuk a nagymamám régi tésztanyomóját, benne az eredeti recepttel, amit még ő használt gyerekkoromban.
A linzer nem számít a világ legbonyolultabb sütijének, mégis nagyon nehéz jól csinálni. Túl száraz lesz vagy szétesik, nem sül meg eléggé, vagy odakap az alja - amilyen egyszerűnek tűnik, annyira nehéz tökéletesen elkészíteni.
Ezt a receptet viszont szinte lehetetlen elrontani. A süti mindig omlós lesz és nem kap oda a végén, az íze pedig pont olyan, amilyennek lennie kell.
Olyan, mint a színes gyurma
Gyerekekkel együtt készíteni is jó játék, mert a tészta úgy néz ki, mint a színes gyurma, a végeredmény pedig nem csak mutatós, de enni is egy élmény. Nem kell hozzá régi, klasszikus tésztanyomó, tökéletesen működik az új típusú, műanyag szerkezetekkel is, a variációk lehetősége végtelen. A tészta akár hatszínű is lehet, és egy kis kézügyességgel és fantáziával nagyon látványos, cukrászdába illő sütik jöhetnek ki a sütőből.
Színes sütik
Hozzávalók 6 adaghoz
- 35 dekagramm finomliszt
- 20 dekagramm margarin
- 8 dekagramm porcukor
- 1 darab tojás
- 2 csomag vaníliás cukor
- 1 kávéskanál sütőpor
- 0.5 darab citrom
- ízlés szerint ételfesték
Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a száraz hozzávalókat, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, majd elmorzsoljuk benne a szobahőmérsékletű margarint. Ezután kerül a tésztába a tojás és a citromlé. Az intenzívebb ízhatás kedvéért a citrom héját is belereszelhetjük.
A tésztát jól összegyúrjuk, majd cipót készítünk belőle. Az egyiket félretesszük, a másik kettő közepébe üreget formázunk és belecseppentjük az ételfestéket. Addig gyúrjuk őket, amíg egységes színűek nem lesznek. A tésztacipókat fél órára a hűtőbe tesszük pihenni.
A fél óra elteltével a pihentetett tésztákból kisebb darabokat csippentünk ki, ezeket hengerformájúra görgetjük és egymás mellé helyezzük a tésztanyomóban. Ezután sütőpapírra vagy kivajazott tepsibe nyomjuk a mintát.
A sütőt takarékon előmelegítjük, és a sütiket a legkisebb lángon 30 percig sütjük.
Fotó: Szebegyinszki Szilvia/Sóbors