Óriás csokis keksz, ahogy azt az óvodás elképzeli - Megsütöttük
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
"Akkora csokis kekszet akarok, de akkorát, ilyen nagyon nagyot!" Mondja az óvodás, és miért ne teljesítenénk ezt a nem lehetetlen kívánságot.
A "sütemények, melyet egy óvodás kívánságára sütöttünk" című sorozat harmadik része ez. Kezdődött az óriás kakaóscsiga-tortával, majd a megkívánt csokoládés muffinnal folytatódott, mindegyik nagyon jól sikerült. Most egy kávézóban látott óriás keksz ragadt meg az édes hatéves fejében, de annyira, hogy képes volt heteken át emlegetni, nyaggatni, míg el nem jött az ideje, hogy nekivágjunk.
Az amerikai cookie-k, azaz sütikék valójában nem ugyanazok, mint amit mi keksznek nevezünk. Nem hidegen kell összeállítani őket, hanem simára keverni, majd utána hűteni, sülés közben szétterülnek, az állaguk pedig nem omlós, hanem az angolban chewy-nak, azaz rágósnak nevezett. Ez a mi nyelvünkben inkább negatív mellékzöngéjű jelző, pedig itt valami nagyon jót jelent.
Óriás csokoládés keksz
Hozzávalók 15 darabhoz
- 100 gramm teljes kiőrlésű liszt
- 100 gramm finomliszt
- 50 gramm cukrozatlan kakaópor
- 1 teáskanál szódabikarbóna
- 1 teáskanál sütőpor
- 1 teáskanál só
- 200 gramm vaj
- 200 gramm cukor
- 2 darab tojás
- 100 gramm csokoládé
- 100 gramm dióféle
Elkészítés:
A puha, szobahőmérsékletű vajat a cukorral habosra keverjük, lehetőleg kézi robotgéppel, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Sima, habos masszává dolgozzuk, majd spatulával, kézzel belekeverjük a lisztet, kakóport, sütőport, szódabikarbónát, sót, de csak annyira, hogy épp simára dolgozzuk az alapanyagokat.
A csokoládét és a magokat durvára aprítjuk, a masszába forgatjuk. A tésztát ekkor be is hűthetjük néhány órára vagy akár egy-két napra is, még jobb lesz, de megsüthetjük rögtön is.
A sütőt előmelegítjük 200 fokon. Egy nagy sütőlapot kibélelünk sütőpapírral.
Egy nagy kanállal vagy fagylaltoskanállal sütőpapíros tepsire halmokat képzünk a tésztából. A halmok körülbelül kétszeres méretűre fognak sülés közben terjedni, így kell elképzelni, majd eltervezni a kívánt méretet. Ennek fényében egymástól távol helyezzük el őket. Körülbelül 20 perc alatt fognak megsülni.
Fotók: Ács Bori/Sóbors