Illatos óriás kakaóscsiga-torta, az ötévesek megvalósult álma
Cikkek
Fokhagymás, joghurtos céklatzatziki: egészséges és isteni finom
Pihe-puha orosz almatorta: alig valamiből készül
Ropogós
Omlós, cheddar sajtos pogácsa: sütőporos a tésztája
Retró menzás piskóta csokiöntettel: kezdőknek is sikerülni fog
Tartalmas tojásos reggeli török módra: fűszeres joghurt az alapja
Mennyei lasagnevariációk: mutatjuk a 6 legfinomabb receptet
Szénhidrátcsökkentett lenmagos kenyér: ketogén diétába is szuper
A nagycsoportos óvodással reggel nyolc és fél kilenc között, az óvoda felé vezető úton lehet a legjobbakat beszélgetni, ilyenkor támadnak a legvadabb gondolatai: egyszer a csillagok Föld körüli mozgásával kapcsolatban, máskor forradalmi süteményekről.
A legtöbbször ezek megvalósíthatatlan ötletek, a legutóbbi viszont nem csak, hogy megvalósítható volt, de nagyon jó is. Anya, létezik olyan kakaós csiga, ami ilyen óóóóóóóriási? Tárja szét a két karját egészen oldalsó középtartásig. De nem úgy, hogy sok csiga együtt, hanem hogy egy, és így tekeredik, tekeredik, míg akkora nem lesz, mint egy torta.
Óriás kakaóscsiga
Hát, eddig talán nem létezett, de most már létezik. A kakaós csiga tésztáját éppen úgy csináltuk, ahogy korábban, lejjebb látható a pontos recept. Begyúrtuk, hagytuk megkelni, majd kinyújtottuk egy nagy téglalap alakra, és megkentük puha vajjal, megszórtuk cukrozatlan kakaóval és porcukorral. Aztán körülbelül kétujjnyi csíkokat vágtunk a tészta hosszanti oldalából, kis csigát tekertünk az elsőből, és egy sütőpapírral bélelt, csatos tortaforma közepébe tettük.
A következő csíkot a kis csigát képező tésztacsík végéhez nyomkodtuk és köré tekertük, majd így folytattuk a többi csíkkal is, míg a formát ki nem töltöttük. Közben csak arra kell nagyon figyelni, hogy a cukorral szórt tésztacsíkról ne hulljon le minden, miközben átemeljük a formába.
Letakarva hagytuk fél óra alatt újrakelni, majd 180 fokosra előmelegített sütőben fél óra alatt megsütöttük. Az ötlet megvalósult, a tervező is elégedettnek bizonyult. Szülinapi tortának is simán el tudom képzelni, sőt, gyertyáért kiált.
Kelt kakaós csiga
Hozzávalók 8 adaghoz
- 500 gramm liszt
- 2 deciliter tej
- 2 darab tojás
- 3 evőkanál cukor
- 1 kávéskanál só
- 7 gramm porélesztő
- 100 gramm vaj
- 3 evőkanál kakaópor
- 3 evőkanál cukor
Elkészítés:
Fotó: Ács Bori/Só&Bors