Illatos óriás kakaóscsiga-torta, az ötévesek megvalósult álma

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A nagycsoportos óvodással reggel nyolc és fél kilenc között, az óvoda felé vezető úton lehet a legjobbakat beszélgetni, ilyenkor támadnak a legvadabb gondolatai: egyszer a csillagok Föld körüli mozgásával kapcsolatban, máskor forradalmi süteményekről.

A legtöbbször ezek megvalósíthatatlan ötletek, a legutóbbi viszont nem csak, hogy megvalósítható volt, de nagyon jó is. Anya, létezik olyan kakaós csiga, ami ilyen óóóóóóóriási? Tárja szét a két karját egészen oldalsó középtartásig. De nem úgy, hogy sok csiga együtt, hanem hogy egy, és így tekeredik, tekeredik, míg akkora nem lesz, mint egy torta. 

Óriás kakaóscsiga

Hát, eddig talán nem létezett, de most már létezik. A kakaós csiga tésztáját éppen úgy csináltuk, ahogy korábban, lejjebb látható a pontos recept. Begyúrtuk, hagytuk megkelni, majd kinyújtottuk egy nagy téglalap alakra, és megkentük puha vajjal, megszórtuk cukrozatlan kakaóval és porcukorral. Aztán körülbelül kétujjnyi csíkokat vágtunk a tészta hosszanti oldalából, kis csigát tekertünk az elsőből, és egy sütőpapírral bélelt, csatos tortaforma közepébe tettük.

A következő csíkot a kis csigát képező tésztacsík végéhez nyomkodtuk és köré tekertük, majd így folytattuk a többi csíkkal is, míg a formát ki nem töltöttük. Közben csak arra kell nagyon figyelni, hogy a cukorral szórt tésztacsíkról ne hulljon le minden, miközben átemeljük a formába.

Letakarva hagytuk fél óra alatt újrakelni, majd 180 fokosra előmelegített sütőben fél óra alatt megsütöttük. Az ötlet megvalósult, a tervező is elégedettnek bizonyult. Szülinapi tortának is simán el tudom képzelni, sőt, gyertyáért kiált. 

Kelt kakaós csiga

20181020 125420

Hozzávalók 8 adaghoz:

  • 500 gramm liszt
  • 2 deciliter tej
  • 2 darab tojás
  • 3 evőkanál cukor
  • 1 kávéskanál
  • 7 gramm porélesztő
  • 100 gramm vaj
  • 3 evőkanál kakaópor
  • 3 evőkanál cukor
Recept idők

Elkészítés:

A tejet egy nagy tálba öntöm, meglangyosítom, hozzákeverem a cukrot és beleszórom a porélesztőt. Elkeverem, majd beleütöm a tojásokat, és beleszórom a lisztet is, sózom. Az egészet elkeverem. Amikor összeállt, felolvasztom a vajat és azt is hozzáadom. Az egészet addig gyúrom, míg sima felületű, nem ragacsos tésztát kapok. Ekkor letakarom, és langyos helyen kelesztem egy órán át. Amikor megkelt, ujjnyi vastag téglalappá nyújtom, és megkenem a maradék szobahőmérsékletű vajjal. Egyenletesen beszórom kakaóval, majd cukorral. A hosszanti oldaláról indulva feltekerem, és ujjnyi csigákra szeletelem. Sütőpapírral borított tepsire rakosgatom őket, és letakarva további fél órán át kelni hagyom. Amikor megduzzadtak, 180 fokos sütőbe tolom őket, és körülbelül 25 perc alatt megsütöm.

Fotó: Ács Bori/Só&Bors

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük