Foszlós mákos párnácskák középen gazdag töltelékkel: egyszerű gyúrt tésztából készül
Az omlós, puha mákos párnácskák reggelinek, uzsonnának vagy vendégváró falatoknak is nagyszerűek.
A hat- vagy ötlapos sok néven ismert, a finomságot a mamák szalalkális sütinek is nevezték. A hihetetlenül puha sütemény hagyományosan kakaós krémmel töltve készül, de karamellás vagy mákos töltelékkel is érdemes kipróbálni.
A soklapos készítésénél fontos, hogy a tésztát ne dolgozd túl, bánj vele a linzerhez hasonlóan. Épp csak addig gyúrd, míg összeáll. A betöltött süteményt egy éjszakán át pihentesd, így lesz idejük a lapoknak megpuhulni a krémtől.
Tészta:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra.
A tejben keverjük el a szalalkálit.
A lisztet szitáljuk keverőtálba, adjuk hozzá a sót, porcukrot, zsírt, vajat, tojást és a szalalkális tejet, gyúrjunk belőle tésztát. A tésztát osszuk 5 vagy 6 egyenlő súlyú cipóra, majd nyújtsuk őket 2-3 mm vastagságúra.
A tésztalapokat csúsztassuk enyhén lisztezett vagy sütőpapírral fedett tepsi hátoldalára, és toljuk az előmelegített sütőbe addig, amíg a tészta széle elkezd barnulni (körülbelül 5-8 perc, de ez sütőtől függ).
A kisült lapokat tegyük félre, konyharuhával takarjuk le, és várjuk meg, míg kihűlnek.
Töltelék:
A tejet forraljuk fel, adjuk hozzá a mákot, cukrokat és a citrom reszelt héját. Még melegen kenjük meg a lapokat a töltelékkel. A kész süteményt hagyjuk állni, majd porcukorral meghintve kínáljuk.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu