Pikáns citromsárga, édes-savanyú a retek - Koreai recept ínyenceknek

6
Nyomtatás
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Miután már fermentáltam házilag kimcsit és a pácolt lila hagyma is mindig ott van a hűtőben, most továbbmegyek, és egy kissé megunt téli zöldséget alakítok át édes-savanyú, ropogós, izgalmas savanyúsággá.

Ez pedig nem más, mint a retek, ráadásul megint egy koreai recept. A retek olcsó, mindenütt kapni, de februárra már elképesztően unalmassá válik. A hadművelet, amivel átöltöztetjük, körülbelül tízperces munka, erre jön egy-két napnyi türelem, míg az ízek összeérnek és készen lesz.

Csakúgy, mint az élénk lila pácolt hagymánál, ennél a reteknél is nagyon- nagyon sokat nyom a latba a szépsége. A kurkumától annyira élénksárga lesz, hogy öröm ránézni és a legszíntelenebb tányért is felvidítja. 

A páclé alapja a rizsecet, amit már nemcsak delikátokban, hanem egy csomó szupermarketben is lehet kapni, de helyettesíthetitek más, enyhe ecettel is. Nem a húszszázalékos háztartási palackokra gondolok, az csak takarításhoz praktikus, hanem valamilyen fehérbor- vagy almaecetre.

Citromsárga pácolt retek

pácolt sárga retek

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 500 gramm jégcsap retek
  • 2 deciliter rizsecet
  • 2 deciliter víz
  • 2 evőkanál cukor
  • 0.5 teáskanál
  • 10 darab fekete bors (egész)
  • 2 darab babérlevél
  • 1 teáskanál kurkuma
Recept idők

Elkészítés:

A retket előbb szeletekre, majd a szeleteket egymásra fektetve csíkokra vágjuk. Az összes többi hozzávalót egy kis lábosban felforraljuk. Elzárjuk alatta a lángot, félre tesszük. Beletesszük a retket, lefedjük, és állni hagyjuk így néhány órát, míg ki nem hűl. Ekkor tesszük át üvegbe, és jól lezárjuk, majd behűtjük.

Fotók: Ács Bori/Só&Bors

Ezt is szeretjük
Kövess minket Tiktokon is!
@sobors.hu
Kövess minket az Instagramon