Könnyed Cordon bleu padlizsánból - Hús helyett zöldség fedi a sonkát és a sajtot

padlizsán cordon bleu cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A Cordon bleu, vagyis a sonkával-sajttal töltött rántott szelet nagyon népszerű az olajban sült fogások közt.

A sajttal töltött ételek nagy népszerűségnek örvendenek a családom körében. A klasszikus Cordon bleu sokáig nagy kedvencem volt, szerettem az olvadt sajt ízét, és ha finom volt a sonka is, akkor bizony tökéletes ebéd kerekedett belőle. 

Mostanában nem kívánom annyira a húst, a sajtot viszont igen, így jött az ötlet, hogy az egyik kedvenc zöldségemet, a padlizsánt használjam hús helyett. A többi ugyanaz, a két réteg közé sajt és sonka kerül, amit aztán panírozunk és olajban kisütünk. A szeleteket muszáj fogpiszkálóval rögzíteni panírozás előtt, nehogy szétessenek, de utána nagyon könnyű velük dolgozni. 

Nagyon kellemes fogás, akár még magában is ehetjük, de kevert saláta nagyon illik mellé. 

Padlizsán cordon bleu

padlizsán cordon bleu recept

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 2 darab padlizsán
  • 200 gramm sonka
  • 150 gramm sajt
  • 2 darab tojás
  • 100 gramm liszt
  • 100 gramm zsemlemorzsa
  • ízlés szerint
  • sütéshez olaj
Recept idők

Elkészítés:

Mossuk meg a padlizsánt, vágjuk körülbelül fél centiméter széles karikákra. Tegyük a szeleteket egy szűrőbe, sózzuk, hagyjuk 30 percet pihenni. 

Készítsük elő az alapanyagokat a panírozáshoz: verjük fel a tojást egy csipetnyi sóval, a lisztet és a zsemlemorzsát is szórjuk egy-egy tányérra. 

Amikor letelt a fél óra, folyóvízzel öblítsük le a padlizsánszeleteket, majd papírtörlőn szárítsuk meg. 

Fektessünk le egy szelet padlizsánt, majd helyezzünk rá egy szelet sonkát és egy szelet sajtot. Fedjük le egy padlizsánszelettel, szúrjunk bele két fogpiszkálót, majd a szokásos módon panírozzuk be. Ezzel a módszerrel készítsük el az összeset. 

Egy serpenyőben forrósítsunk olajat, majd süssük aranybarnára a bepanírozott szeleteket. Nagyjából 3-3 percet süssük mindkét oldalát. Ha kivettük, papírtörlőn itassuk le a felesleges olajat. Azonnal, forrón tálaljuk. 

Fotó: Szász Eszter / Sóbors

Ezt is szeretjük