Padlizsánkrém serpenyőben, az arab konyha szerelmeseinek
Ezt ne hagyd ki, ha szereted az arab ízeket
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ez a padlizsánkrém nem az, amire te gondolsz. Nem az erdélyi változat, hanem inkább a Közel-keleti. Az alapanyagokat kicsit macerásabb beszerezni hozzá, na ja, ebben nem hagyma és majonéz kell, hanem tahini és koriander, de megéri. Főleg, ha hozzánk hasonlóan te is az arab konyha szerelmese vagy.
Van a "Kétségbeesve keresem Susant" című filmben egy jelenet, amiben egy taxisofőr azt magyarázza, hogy egyes kajákat felkapnak időről időre, és akkor az egész világ azt eszi, mert menő. A nyolcvanas években készült film idejében New Yorkban a sushi volt a nagy sztár, ami azt jelenti, hogy alsó hangon is két évtized kellett neki, míg nálunk is berobbant a köztudatba.
A humusszal is némi késésben voltunk, de azért jópár éve már annak is, hogy menő humuszbárok szegélyezik Budapest utcáit. Van azonban valami, ami Amerikában már évek óta reneszánszát éli, nálunk viszont még csak a tradicionális arab éttermekben, vagy a posh hotelekben szolgálják fel: ismerkedj meg a libanoni származású Baba Ganoush-sal.
Nem más ez, mint egy égetett padlizsánnal és sok-sok olívaolajjal készülő egytálétel, amely szendvicskrémként is lenyűgöző.
Alternatív megoldások, végszükség esetére
Vészhelyzetben persze lehet rögtönözni és magyarítani az alapanyagokat, csak akkor az már nem lesz ugyanaz. De azért használhatsz kömény helyett pirospaprikát, nádcukor helyett fehér cukrot, menta és koriander helyett bármilyen zöldfűszert (mondjuk bazsalikomot), fenyőmag helyett durvára tört diót, mogyorót, vagy mandulát, zöldcitrom helyett pedig sima citromot. Na, de most már aztán nincs kifogás!
Padlizsánkrém serpenyőben
Hozzávalók 2 adaghoz
- 1 darab közepes padlizsán
- 2 deciliter sárga olíva olaj
- 1 darab vöröshagyma
- 3 darab fokhagyma gerezd
- 1 csipet rómaikömény
- 1 csipet nádcukor
- 1 csipet nagyszemű só
- 1 csipet durvára őrölt bors
- 6 evőkanál tahini vagy joghurt
- 1 csipet sáfrány
- 1 marék menta, petrezselyem és korianderrzöld
- 1 marék fenyőmag
- 0.5 darab zöldcitrom leve
Elkészítés:
Amíg a padlizsán megpuhul, egy serpenyőben hevíts fel pár löttyintésnyi olívaolajat, és szórd bele a római köményt, sót, borsot, fokhagymát, majd ha már ellenállhatatlanul illatozik, a hagymát is, és pirítsd addig, míg puha, szinte lekvárszerű sült hagymákat kapsz. Ezt segíti, ha időnként, amikor már nagyon serceg, egy apró csipet nádcukrot hintesz rájuk - szépen karamellizálódnak, és az ízben is visszaköszön majd a keserű-édes, égetett aroma.
A megpuhult padlizsánt vedd le a tűzről, és hagyd kihűlni. Amíg ezt méltóztatik megtenni, egy száraz serpenyőben pirítsd meg kicsit a fenyőmagot, és tedd félre.
Ha padlizsán barátunk kezelhető hőmérsékletűre hűlt, vágd a le a csücskeit, majd finoman hámozd le róla az égett héjat, a makacsul tapadó kis fekete héjdarabkákat öblítsd le vízzel.
Most dobd az egész padlizsánt a sáfránnyal és egy-két löttyintésnyi olívaolajjal egy keverőtálba. Mehetnek bele a rendelkezésedre álló zöldfűszerek és a tahini (vagy joghurt) két harmada is, és még egy egészen pici só. A kézi mixereddel, vagy ha nincs, akkor egy villával, igen kitartóan készítsd pürét az összetevőkből (semmivel se lesz rosszabb, ha villával dolgozol, kevésbé krém-szerű Baba Ganoush-t kapsz majd, inkább emlékeztet majd egy könnyű egytálételre).
Már csak a tálalás van hátra - de ez egy Baba Ganoush esetében szertartásos tevékenység. Fogj két levesestányért, és oszd el a krémet a két versenyző között. Lapíts bele egy féltenyérnyi mélyedést egy kanál aljával, és oszd el a pirított hagymát, locsold meg a maradék tahinivel (vagy joghurttal), majd szórd meg fenyőmaggal, és még pár csepp olívaolaj is mehet rá.
A tányér körvonalát követve egyengesd el a krémet úgy, hogy egészen a peremig érjen, majd szórd körbe egy apró csipet fekete borssal, a zöldfűszerek maradékával, és egy kanyarintás olívaolaj is mehet rá.
Végezetül facsarj rá a tányérokra egy kis friss zöldcitromlevet. Forró pitával a legjobb, de sima kenyérrel is "Khosh Bosh" (ami a libanoni szlengben olyasmit jelent, hogy "mint a borsó meg a héja").