Olaszos csirkebruschetta: összesütve, sok sajttal és friss fűszerekkel fenséges ebéd
Ha szereted a csirkemellet, és szívesen eszel bruschettát is, ötvözd a két kedvencedet! Így isteni mediterrán fogást kínálhatsz ebédre.
A bruschetta olasz előétel, egyszerűen készül, a hangsúly a jó minőségű alapanyagokon van. Az édes és lédús paradicsom és a friss, ropogós héjú bagett kötelező eleme. Érdemes ezt az ételt is kicsit megvariálni, a padlizsán színben és ízben is tökéletesen passzol hozzá.
A padlizsános, zöldséges bruschetta, avagy a bruschetta caponata Szicíliából származik. Kicsit több időt igényel az összeállítása, mint a sima paradicsomos változaté, hiszen a padlizsánt elő kell hozzá készíteni, és kerül bele paprika és olívabogyó is, de megéri nekiállni.
Ha pedig kicsit ősziesebbre fordul az időjárás, akkor készítsd el a bruschettát gombás-mozzarellás változatban.
A hagymát, a fokhagymát és a szárzellert vágjuk apróra. A paradicsomot és a kaliforniai paprikát is kockázzuk fel.
A padlizsánt mossuk meg és vágjuk kisebb kockákra. Sózzuk meg és forgassuk össze, majd tegyük egy szűrőbe 30 percre. Ha letelt az idő, mossuk át folyó víz alatt, majd a felesleges nedvességet itassuk fel papírtörlővel.
Egy nagyobb serpenyőben melegítsünk egy evőkanál olajat, adjuk hozzá az apróra vágott hagymát és a szárzellert, és dinszteljük 7 percig. Keverjük hozzá a fokhagymát, és még egy percig dinszteljük, majd vegyük ki a keveréket a serpenyőből, és tegyük félre.
A maradék olajat is öntsük a serpenyőbe, majd forgassuk hozzá a padlizsánkockákat, és pároljuk 10 percig. Keverjük hozzá a hagymás keveréket, a paradicsomot, az olívabogyót, a kaliforniai paprikát és a kapribogyót, szórjuk rá a cukrot, morzsoljuk rá az oregánót, öntsük rá a vörösborecetet, és sózzuk. Hagyjuk 20 percig a tűzön, közepes lángon, amíg a zöldségek meg nem puhulnak.
Hagyjuk hűlni tálalás előtt, ízlés szerint szórjuk meg bazsalikomlevéllel.
Fotó: Getty Images
@sobors.hu