Pancake, a hamisítatlan amerikai reggeli: nincs hétvége nélküle
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Annyiféle egészséges, teljes kiőrlésű, cukormentes, köleses és egyéb amerikai palacsintareceptet osztottunk meg, hogy ideje megsütni a hagyományos, fehér lisztes, cukros változatot is.
Nálunk valahogy nem a klasszikus magyar palacsinta a kedvenc, hanem az amerikai változat, a pancake. Ezt nem kell feltekerni, hanem csak leönteni vagy megkenni valamivel.
Sütőporos tészta
A tésztája abban különbözik a mi palacsintánktól, hogy vajat és sütőport is tesznek bele, így jóval levegősebb és puhább lesz. Ráadásként ezek a kis korongok sütéskor fel is emelkednek.
A pancake a hagyományos amerikai reggeli része, de egy ideje nálunk sem telhet el nélküle hétvége. A gyerekek megszokták, hogy néha teljes kiőrlésű-, néha zablisztből sütöm, esetleg teszek bele zabpelyhet vagy chia magot. Ők úgy hívják, hogy egészséges liszt, és hogy ne legyen teljesen az, Nutellával eszik.
A hagyományos recept
De vannak olyan hétvégék, amikor nem érdekel az egészséges életmód. Ilyenkor előveszem a hagyományos receptet, az eredeti hozzávalókat, és azt sütöm. Úgyis a mérték a lényeg, néha belefér ennyi kihágás. Ilyenkor előveszem a juharszirupot, hogy tényleg autentikus legyen, készítek házi tejszínhabot és gyümölcsöket is teszek a tányérra. Na, meg a Nutella.
Pancake
Hozzávalók 4 adaghoz
- 190 gramm liszt
- 1 darab tojás
- 45 gramm vaj (olvasztott)
- 1 zacskó sütőpor
- 300 milliliter tej
- 1 evőkanál cukor
- 1 csipet só
Elkészítés:
Keverjük teljesen simára. Akkor jó, ha a tésztája sokkal sűrűbb lesz, mint a palacsintáé.
Egy serpenyőt forrósítsunk fel és vajazzunk meg, majd mielőtt beletennénk a tésztát, vegyük lejjebb a hőmérsékletet.
Egy kisebb merőkanálnyi adagot öntsünk bele a tésztából úgy, hogy körülbelül 8-10 centiméter átmérőjű palacsintákat kapjunk. Az egyik oldalát süssük másfél percig, mikor még a teteje nyers és folyik, óvatosan fordítsuk meg, és a másik oldalát is süssük meg. Figyelni kell, nehogy leégjen.
Fotó: Getty Images