A legfinomabb paprikás csirke receptje - Csirkecombból az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Amennyire nem rajongok a pörköltért, annyira imádom a paprikás csirkét, nem véletlenül.
Elöljáróban annyit, hogy a bableveshez vagy a gulyásleveshez hasonlóan ez is olyan étel, amit szinte mindenki másképp készít, én az anyukámtól tanultam, ezt a receptet használom. Annyi biztos, hogy mindenki szereti, én már csak azért is, mert rengeteg tejfölt tudok rátenni. A hozzávaló sem mindegy, csirkecombokat vegyünk, alsót és felsőt, a melle itt nem jut szerephez.
A jó paprikás csirke lényege a szaftja, úgyhogy nem szabad spórolni a hagymával, de az idővel sem. Az igazán jó paprikás csirke bográcsban készül, de azért a tűzhelyen is lehet finomat készíteni. Nokedli dukál mellé.
Paprikás csirke
Hozzávalók 4 adaghoz
- 1 kilogramm csirke alsó- és felsőcomb
- 2 fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 1 darab paradicsom
- 2 evőkanál liba- vagy kacsazsír
- 3 teáskanál pirospaprika
- 1.5 liter víz
- 3 evőkanál tejföl
- 1 teáskanál liszt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1 darab tv-paprika
Elkészítés:
A combokat sózzuk, borsozzuk. A paradicsomról szedjük le a héját, vágjuk apróra, a paprikát magozzuk ki, szintén vágjuk apróra. Egy lábasban forrósítsuk fel a zsiradékot, pirítsuk meg rajta a húst, majd vegyük ki és tegyük félre.
A hagymát vágjuk apróra, a fokhagymát vékony szeletekre, majd pároljuk üvegesre. Addig pároljuk, amíg aranybarna nem lesz. Öntsünk rá 2 deciliter vizet, várjuk meg, amíg elpárolog, majd öntsük fel megint 2 deciliterrel.
Addig pároljuk, amíg krémes nem lesz. Szórjuk rá a pirospaprikát, majd tegyük rá a megpirított combokat. Öntsünk rá újabb 2 deciliter vizet, és alacsony lángon addig pároljuk, amíg a szaft kicsit lepirul. Ekkor megint jöhet a víz, majd fedő alatt főzzük meg a húst, amíg puha nem lesz. A tejfölből és a lisztből készítsünk habarást, kicsit öntsük fel a paprikás csirke főzővizével, majd keverjük bele az ételbe. Forraljunk rajta egyet, és vegyük le a tűzről.
Ízlés szerint tejföllel és nokedlivel tálaljuk.
Fotó: Szász Eszter /Sóbors