10 szuper recept illatos sütőtökből: akár még desszert is készülhet belőle
Az őszi, téli szezon sztárja a sütőtök. A tökféle izgalmas alapanyag, hisz szerény és ínyenc fogások is bőven készíthetők belőle.
Ezzel a selymes, paprikás sütőtökkrémlevessel dobd fel az őszi napokat, ha unod már a klasszikus változatot, ezt mindenképpen ki kell próbálnod! A különlegességét a sült zöldségek adják, ezek picit megpirulnak, szinte karamellizálódnak a sütőben.
Az alábbi recept tejtermék nélkül készül, így növényi étrendbe is beilleszthető. A leves krémességéről kókusztej gondoskodik, ezt ízlés szerint adagold, viszont nem érdemes kihagyni belőle, mert a kicsit édeskés, gyümölcsös íztől lesz mennyei a végeredmény!
A zöldségeket mossuk meg, pucoljuk meg. A sütőtököt, a paprikákat és a lila hagymát vágjuk félbe, ahol szükséges, a magokat távolítsuk el. A fokhagymafej tetejét vágjuk le, hogy látszódjanak a gerezdek.
Tegyük őket egy tepsibe, majd 180 fokon, légkeverésen 45-50 perc alatt süssük készre.
A sült zöldségeket tegyük egy turmixgépbe, a fokhagymafejből nyomjuk ki a gerezdeket. Adjunk hozzá egy kis vizet, friss bazsalikomot, sózzuk, borsozzuk, ezután dolgozzuk pépes állagúra.
A püréhez adjuk hozzá a kókusztejet, így elérve a krémes állagot.
Friss bazsalikommal és kovászos kenyérrel tálaljuk.
Fotók és videó: Borsos Dalma/Sóbors