6 tipp, ha növényi étrendre váltanál: nem minden egészséges, ami vegán

Vegan-eletmod-szerk
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tisztán növényi alapú étkezés ma már bárki számára elérhető, ennek ellenére sokan nem tudják, hogy hogyan fogjanak bele. Az alábbi ötletek biztosan megkönnyítik a dolgodat!

Manapság nagyon sok helyen találkozhatsz a vegánság fogalmával, és egyre több étterem kínálatában találhatók meg a növényi fogások. 

Sokan etikai okokból próbálják ki az életformát, mások egészségügyi indíttatásból mondanak le az állati eredetű élelmiszerekről. Bármilyen indok is legyen a háttérben, van néhány aranyszabály, amit minden növényi étrendet követőnek ismernie – és persze alkalmaznia – kellene. Kövesd őket, és biztosan sokkal könnyebben megy majd az  életmódváltás!

Nem minden egészséges, ami vegán

Hatalmas különbség van a vegán és a teljes értékű növényi étrend között! Mindkettő mellőzi az állati eredetű alapanyagokat, a húsokat, a tejtermékeket és a tojást. A vegán étrend viszont gyakran felhasználja a sokszorosan feldolgozott élelmiszereket is, amelyek kifejezetten ártalmasak lehetnek az egészségre. Ha ránézésre nem tudod megállapítani, hogy miből készült az adott étel, akkor nem is kellene megenned. Az olyan alapanyagokkal viszont, mint a teljes kiőrlésű gabonák, a hüvelyesek, az aszalt és friss gyümölcsök és zöldségek vagy olajos magvak, biztosan nem fogsz mellé.

Vegan-eletmod2-szerk

A fokozatosság elve itt is számít

Mint a legtöbb helyzetben, az életmódváltásnál is a fokozatos váltásé az egyik kulcsszerep. Ugyanis ha egyik napról a másikra akarod a fiókba száműzni a jól bevált és megszokott húsos recepteket, nagyon nehéz lesz tartani az új diétát. Kezdetben próbálkozz heti 1-2 húsmentes nappal, vagy csak hagyd ki a reggelidből a felvágottat és a sajtot. Majd szép lassan vezesd be az étrendedbe a több zöldséget és gyümölcsöt, és adj időt a szervezetednek, hogy megszokja a megnövekedett rostbevitelt.

Merj kísérletezni a konyhában

Semmilyen életmódváltás nem könnyű. Ez a növényi étrend esetében nemcsak azzal jár, hogy fel kell adnod a megszokott rutint, de a legtöbb jól bevált receptedtől is búcsút kell intened. Legalábbis az addigi formájukban. Egy adag kreativitással és kevés konyhai jártassággal ugyanis szuper új recepteket alkothatsz, és a kedvenc régi ételeidről sem kell feltétlenül lemondanod, hiszen a legtöbb állati élelmiszer szuperül helyettesíthető növényi alapanyagokkal.

Vegan-eletmod1-szerk

A tudatos bevásárlás fél siker

Előre állítsd össze a bevásárlólistádat – ezzel nemcsak azt előzöd meg, hogy fölösleges termékek kerüljenek be a kosaradba, de segít tudatosabban és egészségesebben összeállítani a következő pár nap menüjét.

Ugyanez az elv vonatkozik azokra az esetekre is, amikor nem otthon étkezel. Baráti összejövetelekre is vidd bátran az előre összekészített ebédet vagy vacsorát, és minden helyzetben legyen nálad egy kis egészséges nassolnivaló. Így biztosan nem fogsz elcsábulni az első fánkozó láttán.

Ne egyedül vágj bele

Keress valakit, akár a családban, akár a barátok között, akivel meg tudod osztani a tapasztalataidat, és aki tanácsot ad szükség esetén. Nagyban megkönnyíti a kitartást, és motiválni fog, ha azt érzed, hogy nem csak te jársz hasonló cipőben. Ha pedig a közvetlen környezetedben nincsen ilyen személy, akkor a közösségi platformokon rengeteg csoport közül válogathatsz, ahol hasonló beállítottságú emberek vesznek majd körül.

Vegan-eletmod3-szerk

A növényi étrenddel még fogyhatsz is

Sokan számolnak be arról, hogy a növényi étrendre való átállás megkönnyíti a pluszkilók leadását. Ez a növények alacsonyabb kalóriatartalmának köszönhető, illetve annak, hogy sokkal több rosthoz és vitaminhoz jut a szervezet, ami csökkenti a vércukorszintet és gyorsítja az anyagcserét. Az egészséges életmódhoz természetesen a rendszeres mozgást se mellőzd!

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük