A morzsasüti sós változata paradicsommal készül, és nagyon finom
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A paradicsom sütve a legfinomabb, itt pedig még egy nagyon ropogós morzsa is kerül rá.
Van a paradicsom magában, ami szezonban amúgy is az egyik létező legjobb dolog. Aztán van a sült paradicsom, ami pedig a paradicsom alapízét emeli a köbre, de szó szerint, olyan, mintha háromszor szorozná meg önmagával, azaz a saját szuper tulajdonságait fokozza elképesztő magasságokba.
Nyáron, mikor meleg volt, még csak nyersen ettük, mert képtelen voltam rávenni magam, hogy bekapcsoljam a sütőt, viszont most, hogy végre hűvösebb van, semmi akadálya a paradicsomsütésnek.
Desszertből főétel
Ez a technológia a morzsás kivitelben a legjobb. Nagyon furcsa dolog, mikor fogunk egy desszertet és egyszerűen átváltjuk sósra az egészet, a lényeg mégis megmarad. Furcsa, de ebben az esetben tökéletesen működik. Azt ugyan nem tudnám a leghatározottabban megmondani, hogy végereményben milyen státuszú ez az étel, köret, vagy önálló húsmentes fogás, de ez annyira talán nem is fontos. Magában is jó, de sült zöldségekkel vagy egy nagyon egyszerű sült csirkével is szuper.
A morzsa készülhet egyszerűen fehér liszttel, vagy, mint ebben az esetben, teljes kiőrlésű liszttel is, esetleg zabpehellyel vagy mandulával, sőt, reszelt sajtokkal megcifrázva. A paradicsom maradhat magában, de lehet rá tenni pestót vagy simán bazsalikomot is.
Paradicsomos morzsasüti
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm paradicsom
- 0.5 teáskanál só
- 150 gramm liszt (lehet teljes kiőrlésű is)
- 100 gramm zabpehely
- 120 gramm vaj
Elkészítés:
A paradicsomokat felkockázzuk és egy hőálló tálba vagy tepsibe tesszük.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
Egy külön tálban elkészítjük a morzsát: a lisztet és a zabpelyhet elkeverjük egy kis sóval, majd belekockázzuk a nagyon hideg vajat. Gyors mozdulatokkal elmorzsoljuk a vajat a száraz anyagokkal, egészen addig, míg zsemlemorzsa-jellegű állagot nem kapunk. A morzsát egyenletesen a paradicsomra szórjuk és betoljuk a forró sütőbe.
Fotó: Ács Bori/Sóbors