Paradicsomleves és sajtos melegszendvics: a tökéletes expressz vacsora

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Aki azt mondja, hogy a paradicsomleves unalmas, az még nem élt három olyan gyerekkel, akik legszívesebben minden áldott nap azt ennének.

A monotonitás elképesztően jó hatással van a kreativitásra, ez különösen érvényes, ha az embernek gyerekei vannak. Néha minden nap ugyanazt a mesét kell elmondani, ugyanarra a játszóra kell menni, ugyanazt a dalt kell hallgatni és ugyanazt kell főzni. 

Így lehet, hogy a paradicsomlevesben is megtaláltam a kihívást. Már nem kell a klasszikus, agyoncukrozott, menzás verziónál leragadnom, mehet olasz vagy indiai irányba is, egy kis adalék, egy-két fűszer óriási különbségeket tesz. És így könnyebb nem megőrülni a minden héten visszatérő fogástól.

Nemcsak az változtathat óriásit egy levesen, ha kókusztejet vagy oregánó helyett gyömbért adunk hozzá, hanem az is, mit teszünk mellé. A sajtos melegszendvics például egy egyszerű, szomorú vacsora, paradicsomlevessel viszont egy tökéletes kerek étkezés lesz belőle.

Paradicsomleves sajtos melegszendviccsel

paradicsomleves

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 7 deciliter passzírozott paradicsom
  • 3 deciliter víz
  • 1 fej hagyma
  • 1 csipet cukor
  • ízlés szerint
  • 4 szelet kenyér
  • 4 marék ementáli sajt, reszelt
  • ízlés szerint vaj
Recept idők

Elkészítés:

A hagymát felaprítjuk, kevés olajon megfuttatjuk, felöntjük a paradicsommal és annyi vízzel, hogy éppen az ízlésünknek megfelelő sűrűséget kapjunk. Kevés cukorral és sóval ízesítjük, és alacsony lángon kb. 10 percig főzzük.

A sütőt előmelegítjük 200 fokosra. A kenyereket megkenjük vajjal, majd megszórjuk reszelt sajttal, mindet félbevágjuk és összeborítjuk, kívülről is megkenjük vajjal, majd megszórjuk sajttal. Így toljuk a sütőbe őket, és sütjük egészen addig, míg a sajt meg nem olvad rajtuk.

Fotók: Ács Bori/Sóbors

Ezt is szeretjük