Szárított paradicsomos, feta sajtos focaccia: egyszerű, mégis különleges
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
A focaccia nagy kedvencem, az egyik legfinomabb kelt tészta, amit még nyújtani sem kell. Nem vagyok nagy dagasztós, nyújtogatós, szaggatós típus, úgyhogy ez az én receptem.
A kelt tésztával ugyanis szinte semmi dolgunk nincsen, csak várnunk kell rá, míg duplájára nő. A legszebb az egészben, hogy utána sem kell előkapni a nyújtódeszkát és -fát, hanem egyszerűen csak bele kell nyomkodni a tésztát a tepsibe.
A két főszereplő: olívaolaj és méz
A focaccia tésztájából nem hiányozhat az olívaolaj és a méz, ettől az íze és az állaga is különlegesen finom lesz: omlós, puha, éppen csak enyhén édeskés lesz. Bár önmagában szendvicsalapnak is tökéletes, ez most egy minden jóval felturbózott verzió: szárított paradicsom, olívabogyó és feta sajt színesíti.
Szárított paradicsomot készíthetünk házilag is, olívabogyóból használhatunk feketét és zöldet is, sajtból pedig igazi fetát, de krémfehérsajtot is. A hagymaimádók ne feledkezzenek meg egy kis lilahagymáról és fokhagymáról sem, utóbbit érdemes serpenyőben barnára pirítani, és úgy dobálni a tésztába.
Szárított paradicsomos-feta sajtos focaccia
Hozzávalók 8 adaghoz
- 1 bögre meleg víz
- 1 csomag porélesztő (7 g)
- 0.5 teáskanál méz
- 2.5 bögre liszt
- 0.5 bögre extra szűz olívaolaj
- 1 teáskanál só
- 10 db szárított paradicsom ízlés szerint
- 1 evőkanál friss kakukkfű
- 1 bögre magozott olívabogyó
- 1 csomag feta sajt
- opcionális parmezán
Elkészítés:
A meleg vizet keverjük össze a mézzel, majd szórjuk bele az élesztőt. Kb. 5 percig hagyjuk így. Adjunk hozzá 1 bögre lisztet és 1/4 bögre olívaolajat, óvatosan keverjük össze, hagyjuk állni további 5 percig.
Keverjük bele a maradék lisztet, a sót, gyúrjunk belőle lágy tésztát. Tegyük egy kiolajozott tálba, takarjuk le, majd tegyük tegyük meleg helyre egy órára.
Melegítsük elő a sütőt 230 fokra. Olajozzunk ki egy 23x33 cm-es peremes tepsit. Tegyük a megkelt tésztát a tepsibe, húzkodjuk szét benne, nyomogassunk bele az ujjunkkal mélyedéseket, majd locsoljuk meg egy kis olívaolajjal. Hagyjuk a tésztát további 20 percet kelni.
A szárított paradicsomot vágjuk apróra, az olívabogyót vágjuk félbe vagy hagyjuk egészben, a sajtot kockázzuk fel. Óvatosan nyomkodjuk bele a feltéteket a tésztába.
Locsoljuk meg még 2 evőkanál olívaolajjal, majd toljuk a sütőbe. Kb. 20 percig süssük, míg aranybarna nem lesz.
Fotó: Getty Images