Klasszikus paradicsomos káposzta szaftos sült oldalassal: édesen az igazi
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Mennyei kókuszkrém házilag: tejszínhab helyett is működik
Álompuha krumplinudli gombás szósszal: serpenyőben pirul aranybarnára
Ellenállhatatlan narancsos pöfetegkeksz: egyszerűen készül a finomság
Omlós rántott hús tojás nélkül: kefires pác teszi izgalmassá
Csábító csokis-narancsos torta: pihe-puha piskótából készül
Ha a menzán ki nem állhattad, érdemes adni neki egy újabb esélyt, édesen, köményesen, sült oldalassal kínálva igazán finom.
Sose szerettem a paradicsomos káposztát, a menzai verziót egyenesen utáltam, nagymamám változatával már megbékéltem, de azt hiszem, fel kellett nőni ehhez a feladathoz és ezekhez az ízekhez, hogy megkedveljem.
A paradicsomos káposzta édesen az igazi, de azért, hogy ne legyen túlsúlyban a cukor, fűszeres, sós sült oldalast kínálunk mellé, így tökéletes lesz az egyensúly az ízek között. A hús szaftos és puha lesz, a káposzta sűrű és édeskés, ha párban járnak, nem lehet velük mellélőni.
Paradicsomos káposztafőzelék sült oldalassal
Hozzávalók 4 személyre
A főzelékhez:
- 1 kisebb fej fejes káposzta (1 kg)
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 csapott evőkanál őrölt kömény
- 3 púpozott evőkanál kristálycukor
- 1 csapott evőkanál só
- 1 deciliter étolaj
- 10 dekagramm paradicsompüré
- 1 üveg passzírozott paradicsom
- 3 púpozott evőkanál liszt
Az oldalashoz:
- 2 kilogramm oldalas
- 4 darab vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma
- 1 csapott evőkanál só
- 1 csapott evőkanál bors
- 1 csapott evőkanál őrölt kömény
- 1.5 deciliter olaj
Elkészítés:
Az oldalas mindkét oldalát sózzuk, borsozzuk, őrölt köménnyel fűszerezzük. A vöröshagymát cikkekre vágjuk, és az egész fokhagymákkal együtt egy tepsi aljára helyezzük. A hagymás alapra rátesszük az oldalast, meglocsoljuk 1,5 dl olajjal és öntünk alá ugyanennyi vizet is. 150 fokos sütőben 4-4,5 óra alatt omlósra és pirosra sütjük.
A paradicsomos káposztához a felhevített olajban a szeletekre vágott vöröshagymát üvegesre pároljuk, beleszórjuk az őrölt köménymagot, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal. Hozzáadjuk a paradicsompürét, a sót, cukrot, és felöntjük 1 liter vízzel. Beletesszük a torzsájától megtisztított, szeletekre vágott fejes káposztát, és forrástól számítva 10 percig főzzük. A lisztet 2 dl vízzel simára keverjük, és folyamatos kavargatás mellett besűrítjük vele a káposztát. Pár percig forraljuk, szükség szerint sóval, cukorral állítjuk be az ízeket. Az isteni, szaftos oldalassal tálaljuk.
Ha valami különlegesebbet készítenénk a káposztából, ez a pite lesz a nyerő választás.
Fotó: Street Kitchen