Mézédes, mutatós szilvás sütemény: így készül a francia desszert
Ha ősz, akkor szilva. A gyümölcsöt pedig nem csak magában érdemes fogyasztani, remek finomságok készülhetnek belőle, köztük a csodaszép fordított sütemény.
Ennek a szuper kis nassolnivalónak a receptje Instagramon jött velem szembe, és azonnal szerelembe estem vele. Lényegében egy tarte tatinról, vagyis fordított „tortáról” van szó, csak ez éppenséggel egy sós, mini és leveles tésztás változata. Alább olvashatsz pontos mennyiségeket, a kis kedvcsináló videót pedig ide kattintva találod meg.
Ez a recept amilyen egyszerű, annyira finom, de érdemes még melegen fogyasztani, akkor az igazi! A reszelt gouda, paradicsom, mozzarella hármasa egyszerűen fenséges, nem lehet betelni vele.
A goudát reszeljük le. A paradicsomokat vágjuk kb. fél centi vastag szeletekre, 8 szeletre lesz szükségünk. A mozzarelláról öntsük le a levet, szintén vágjuk 8 szeletre.
A leveles tésztát nyújtsuk ki, majd vágjunk belőle 8 egyforma négyzetet (kb. 9x9 centis).
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra.
Béleljünk ki egy nagy, széles tepsit sütőpapírral.
Szórjunk a sütőpapírra 8 kis kupac sajtot, majd tegyünk minden sajtkupacra egy szelet paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk. Utána tegyünk a paradicsomok tetejére 1-1 szelet mozzarellát, majd fedjük be az így kapott kupacokat egy-egy négyzet leveles tésztával. A kupacok körül picit nyomkodjuk be a tésztát, majd kenjük le tojással. A végén szurkáljuk meg villával, hogy ne puffadjon meg a sütőben.
Toljuk a sütőbe kb. 20 percre, míg aranybarna nem lesz a tészta.
Várjunk picit, míg hűl, és a megolvadt sajt picit szilárdul, majd fordítsuk meg a leveles tésztás falatokat.
Rögtön kínáljuk.
Fotó: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors
@sobors.hu