Szaftos, paradicsomos spagetti pirított szalonnával - Hagyományos olasz recept alapján
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Nem kell hozzá sok minden, szalonna, paradicsom, sajt és fehérbor, de tökéletes a harmónia az alapanyagok között.
A Spaghetti Amatriciana legalább olyan népszerű Olaszországban, mint a carbonara, mégis kevesen ismerik és még kevesebben készítik itthon. Az alapját pirult, szaftos szalonna, sok sajt, chili és száraz fehérbor képezi, nincs túlgondolva az összetevők listája, mégis ízbomba fogást eredményeznek.
Nem mindegy, milyen alapanyagokat használsz
A spagetti sikere az összetevőkön áll vagy bukik. Szalonnából guanciale-t, vagyis tokaszalonnát ír elő a recept, ha nem jutsz hozzá, pancettával helyettesítheted, de bacont csak végszükség esetén használj. Sajtból Pecorino Romano kell az eredeti recepthez, borból száraz fehér, de a jó minőségű chili és paradicsom is kötelező eleme.
Egy ponton tértem el az olasz recepttől: abban hagymát nem írtak, de szerintem minden ételt feldob, így 1 fej vöröset és 2 gerezd fokhagymát tettem bele. Amilyen egyszerű, annyira isteni, mindenképp próbáld ki ezt a receptet!
Spaghetti Amatriciana
Hozzávalók 4 személyre
- 500 gramm spagetti
- 1 evőkanál olívaolaj
- 1 fej vöröshagyma
- 170 gramm tokaszalonna/pancetta
- 2 gerezd fokhagyma
- 25 gramm pecorino romano
- 60 milliliter száraz fehérbor
- 800 gramm hámozott paradicsom (konzerv)
- 0.5 teáskanál chilipehely
- ízlés szerint frissen őrölt bors
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A szalonnát vágjuk ujjnyi vastag szeletekre, majd fél centis csíkokra. A sajtot reszeljük le, tegyük félre. A hagymát pucoljuk meg, vágjuk kockákra, a fokhagymát zúzzuk össze.
A hámozottparadicsom-konzerveket öntsük egy nagyobb tálba, a kezünkkel vagy krumplinyomó segítségével törjük össze a paradicsomokat, nem kell teljesen pépesre, legyenek benne kisebb és nagyobb darabok is.
Egy serpenyőbe öntsünk egy kis olívaolajat, majd dobjuk rá az összekockázott hagymát és a csíkokra vágott szalonnát. Addig pirítsuk, míg ki nem sül belőle a zsír, ez eltarthat 10-15 percig is. Ha jól megpirult a szalonna és már barnás színt kapott a hagyma, szórjunk rá egy kis chilit és frissen őrölt borsot, majd keverjük bele a fokhagymát is, 1-2 percig pirítsuk.
Öntsük a bort is a szalonnás alapra, majd 3-4 percig gyöngyözve főzzük, míg nem redukálódik. Ekkor öntsük rá a paradicsomot. Addig főzzük közepes lángon a szószt, míg gyöngyözni nem kezd, majd vegyük alacsonyra a lángot, fedjük le a szószt, addig hagyjuk főni, míg a tészta elkészül.
A tésztát főzzük al dente-re, majd szűrjük le. Keverjük a szószba, alaposan keverjük vele össze, majd keverjük bele a sajtot is. Szükség szerint sózzuk.
Frissen, reszelt sajttal megszórva tálaljuk.
Fotó: Sági Zsófia/Sóbors