Az amerikaiak paradicsomos-szalonnás szendvicse a hamburgernél is jobb
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ropogósra sült szalonna lédús paradicsommal és friss salátával egy szendvicsben: komolyan, ez jobb, mint a hamburger!
Újra meg újra rájövök, hogy a hamburger messze a legjobban túlhájpolt étel a világon. Sőt, mégcsak nem is mondható a legjobb szendvicsnek, szerintem például ez a klasszikus amerikai BLT ezerszer jobb nála, ráadásul körülbelül tíz perc alatt összedobható olyan alapanyagokból, amik mind vannak a kisboltban.
Bár már október van, szerintem még mindig nagyon jó paradicsomokat lehet elcsípni itt-ott, valószínűleg a szép, napos időnek köszönhetően. Ennek a szendvicsnek pedig a paradicsom a lelke. Pontosabban: az édes paradicsom és a sós szalonna íz- és állagbeli kontrasztja áll a középpontjában.
Zsír, mint ízfokozó
Itt is érvényesül az az igazság, hogy a zsír az egyik legelképesztőbb ízfokozó, ami még a friss zöldségeket is teljesen más dimenzióba emeli. Van, aki sima pirítósból csinálja, én Kenji Lopez-t követve a szalonna visszamaradt zsírján pirítottam a kenyeret, viszont nem toast kenyeret, hanem jobb, kovászos fajtát használtam a szendvicshez.
Elméletileg mindenféle salátalevél használható hozzá, és annak ellenére, hogy salátának nem igazán szeretem a jégsalátát, erre a célra pont alkalmas. Nem esik össze hő hatására, ropogós marad, és mivel a paradicsom és a szalonna elviszik a műsort, nem is baj, hogy nincs íze.
Szalonnás, paradicsomos, salátás szendvics, avagy BLT
Hozzávalók 1 darabhoz
- 2 szelet kovászos kenyér
- 1 darab paradicsom
- 1 kiskanál majonéz
- 3 szelet szalonna
- 3 levél jégsaláta
- 1 csipet só
- 1 tekerésnyi bors (frissen őrölt)
Elkészítés:
A vékonyra szeletelt szalonnát serpenyőben, alacsony lángon ropogósra sütjük. Félretesszük, majd a kenyérszeleteket a serpenyőben maradt zsírban minden oldalukon megpirítjuk. A kenyereket megkenjük majonézzel, ráfektetjük a salátaleveleket, arra rakosgatjuk a paradicsomszeleteket. A paradicsomot megsózzuk, megborsozzuk, majd ráfektetjük a szalonnaszeleteket, végül pedig a másik szelet kenyérrel zárjuk az építményt.
Fotók: Ács Bori/Sóbors