Szaftos, ízletes paradicsomos töltött káposzta: pulykahús kerül a töltelékbe

tkcover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A gusztusos töltött káposzta nem a hagyományos módon készül. Sertéshús helyett pulyka alkotja a tölteléket, a paradicsomos szaftban pedig enyhén érezteti magát a mediterrán ízvilág.

A töltött káposzta nagy kedvenc, nehezen találni olyan magyar embert, aki ne szeretné. A híres fogás rengeteg recept szerint kipróbálható, tájegységenként eltérően készítik, és persze ahány ház, annyiféle változat létezik. Bár a töltött káposzta elkészítése nincs évszakhoz kötve, a leggyakrabban mégis télen és ünnepnapokon főzik. A tartalmas ételt érdemes nagy adagban összedobni, mivel felmelegítve is finom.  

A töltött káposzta hagyományosan sertéshússal készül, ha igazán tartalmas, ízekben gazdag étel a cél, akkor füstölt hús, kolbász, szalonna vagy lecsós alap is helyet kaphat a fazékban. A hús mellé rizst szokás keverni, de a szabolcsi változatban kukoricadarával készítik.

A tengernyi káposztarecept közül mi most egy különlegesebbet mutatunk, melyben savanyú káposztának és paradicsomszósznak is jut hely, amely kívánja maga mellé a bazsalikomot.

Paradicsomos töltött káposzta

tkct

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 fej káposzta
  • 80 dkg darált pulykahús
  • só és bors ízlés szerint
  • 1 evőkanál pirospaprika
  • 2 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 darab tojás
  • 10 dkg rizs
  • 2 evőkanál sertészsír
  • 50 dkg savanyú káposzta
  • 4 darab bazsalikomlevél
  • 800 g paradicsompassata
  • 800 ml víz
  • 3 evőkanál sűrített paradicsom
Recept idők

Elkészítés:

A káposzta torzsáját vágjuk ki.

Egy nagy fazékban forraljunk vizet, amikor felforrt, vegyük alacsony fokra a lángot, és tegyük a lábasba a káposztát. A főzés közben a levelek leválnak a torzsáról, ezeket szedjük ki és helyezzük tálcára.

A darált húst tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a sót, borsot, pirospaprikát, zúzott fokhagymát, tojást, rizst, keverjük össze az egészet.

A káposztalevél középső, vastag erezetét kés segítségével távolítsuk el. Ezután a levelet terítsük ki dolgozófelületen, majd helyezzünk rá a darált húsos töltelékből. A levelek oldalait hajtsuk a töltelékre és tekerjük fel.

Vegyünk elő egy nagy fazekat. Az alját kenjük ki zsírral, majd helyezzük rá a vízzel átöblített, kinyomkodott savanyú káposzta felét.

A savanyú káposztára dobjuk rá a bazsalikom felét, sorakoztassuk rá a betöltött káposztákat. A töltött káposzta tetejére tegyük rá a maradék savanyú káposztát és bazsalikomot.

A paradicsompassatát öntsük keverőtálba, adjuk hozzá a vizet, sűrített paradicsomot, és keverjük össze. Ezután a paradicsomos levet öntsük a káposztára.

A káposztát lefedve (vagy félig lefedve) főzzük közepes láng felett addig, amíg megpuhul a töltelékkel együtt (körülbelül: 60-80 perc).

Tálalásnál kínáljunk tejfölt és kenyeret a káposzta mellé.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük