
Szaftos, ízletes paradicsomos töltött káposzta: pulykahús kerül a töltelékbe

A gusztusos töltött káposzta nem a hagyományos módon készül. Sertéshús helyett pulyka alkotja a tölteléket, a paradicsomos szaftban pedig enyhén érezteti magát a mediterrán ízvilág.
A töltött káposzta nagy kedvenc, nehezen találni olyan magyar embert, aki ne szeretné. A híres fogás rengeteg recept szerint kipróbálható, tájegységenként eltérően készítik, és persze ahány ház, annyiféle változat létezik. Bár a töltött káposzta elkészítése nincs évszakhoz kötve, a leggyakrabban mégis télen és ünnepnapokon főzik. A tartalmas ételt érdemes nagy adagban összedobni, mivel felmelegítve is finom.
A töltött káposzta hagyományosan sertéshússal készül, ha igazán tartalmas, ízekben gazdag étel a cél, akkor füstölt hús, kolbász, szalonna vagy lecsós alap is helyet kaphat a fazékban. A hús mellé rizst szokás keverni, de a szabolcsi változatban kukoricadarával készítik.
A tengernyi káposztarecept közül mi most egy különlegesebbet mutatunk, melyben savanyú káposztának és paradicsomszósznak is jut hely, amely kívánja maga mellé a bazsalikomot.
Paradicsomos töltött káposzta

Hozzávalók 4 személyre
- 1 fej káposzta
- 80 dkg darált pulykahús
- só és bors ízlés szerint
- 1 evőkanál pirospaprika
- 2 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 darab tojás
- 10 dkg rizs
- 2 evőkanál sertészsír
- 50 dkg savanyú káposzta
- 4 darab bazsalikomlevél
- 800 g paradicsompassata
- 800 ml víz
- 3 evőkanál sűrített paradicsom
Elkészítés:
A káposzta torzsáját vágjuk ki.
Egy nagy fazékban forraljunk vizet, amikor felforrt, vegyük alacsony fokra a lángot, és tegyük a lábasba a káposztát. A főzés közben a levelek leválnak a torzsáról, ezeket szedjük ki és helyezzük tálcára.
A darált húst tegyük keverőtálba, adjuk hozzá a sót, borsot, pirospaprikát, zúzott fokhagymát, tojást, rizst, keverjük össze az egészet.
A káposztalevél középső, vastag erezetét kés segítségével távolítsuk el. Ezután a levelet terítsük ki dolgozófelületen, majd helyezzünk rá a darált húsos töltelékből. A levelek oldalait hajtsuk a töltelékre és tekerjük fel.
Vegyünk elő egy nagy fazekat. Az alját kenjük ki zsírral, majd helyezzük rá a vízzel átöblített, kinyomkodott savanyú káposzta felét.
A savanyú káposztára dobjuk rá a bazsalikom felét, sorakoztassuk rá a betöltött káposztákat. A töltött káposzta tetejére tegyük rá a maradék savanyú káposztát és bazsalikomot.
A paradicsompassatát öntsük keverőtálba, adjuk hozzá a vizet, sűrített paradicsomot, és keverjük össze. Ezután a paradicsomos levet öntsük a káposztára.
A káposztát lefedve (vagy félig lefedve) főzzük közepes láng felett addig, amíg megpuhul a töltelékkel együtt (körülbelül: 60-80 perc).
Tálalásnál kínáljunk tejfölt és kenyeret a káposzta mellé.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!