Krémes, parmezános paradicsomleves: sütőben sült zöldség az alapja

5
Nyomtatás
sult-paradicsomleves
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Pirítóssal kínálva laktató és könnyed ebéd ez az olaszos ízvilágú paradicsomleves, amely tejszíntől és sajttól krémes.

A sütőben sütés a köbre emeli a zöldségek ízét, sokkal édesebbek, krémesebbek és intenzívebb aromájúak lesznek. Ez történik ebben a receptben is: a sült paradicsom, hagyma és fokhagyma ízbomba alapot képeznek, ezzel a módszerrel sokkal finomabb lesz az olaszos paradicsomleves.

Hogy még egyet csavarjunk rajta, tejszín és parmezán is gazdagítja: előbbi krémesebbé, édeskésebbé, utóbbi pedig még karakteresebbé teszi a levest. 

A sűrű, krémes paradicsomleves főételként is megállja a helyét, kínálj mellé sajtos pirítóst, és könnyed ebédet vagy vacsorát tálalhatsz.

Parmezános paradicsomleves

sult-paradicsomleves2

Hozzávalók 4 személyre

  • 8 db paradicsom
  • 2 db vöröshagyma
  • 1 fej fokhagyma
  • 60 ml olívaolaj
  • ízlés szerint só, bors
  • 2 ek. cukor
  • 0.5 tk. oregánó
  • 0.5 tk. kakukkfű
  • 600 ml alaplé vagy víz
  • 2 dl habtejszín
  • 50 g parmezán
Recept idők

Elkészítés:

Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Béleljünk ki egy nagy tepsit sütőpapírral.

A paradicsomokat mossuk meg, vágjuk félbe. A vöröshagymát hámozzuk meg, vágjuk vastagabb szeletekre. Tegyük őket egy tálba, locsoljuk meg az olívaolajjal, sózzuk, borsozzuk. Szórjuk rá a cukrot, az oregánót és a kakukkfüvet, majd forgassuk egybe. Öntsük a tepsire.

A fokhagymafej tetejét vágjuk le, hogy kilátszódjanak a gerezdek, majd tegyük a zöldségek mellé a tepsire a vágott felével felfelé. Kenjük le a kilátszó gerezdek tetejét egy kevés olívaolajjal.

Toljuk a zöldségeket a sütőbe 45 percre, vagy míg minden puha nem lesz. A hagymát és a paradicsomot sütés közben párszor forgassuk át. Hagyjuk picit hűlni, ha szeretnénk, húzzuk le a paradicsom héját.

Tegyük a sült paradicsomot és hagymát egy lábasba, majd adjuk hozzá a héjból kinyomkodott sült fokhagymagerezdeket is. Öntsük fel az alaplével vagy vízzel, és forrásig melegítsük. Botmixerrel pürésítsük.

Kóstoljuk meg, ha szükséges, sózzuk, borsozzuk, majd adjuk hozzá a tejszínt. Tegyük vissza a tűzre, keverjük bele a parmezánt, és várjuk meg, míg rottyan egyet.

Rögtön, pirítóssal tálaljuk.

Fotók: Sági-Kühn Zsófia/Sóbors

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon