
Erdélyi paradicsomleves: cukor és betűtészta helyett zöldségekkel van tele
Cikkek


Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben

Savanyított, ecetes lila hagyma: téli vitaminpótlás egyszerűen
Ropogós

Különleges citromlekvár lime-mal: bármilyen süteményt feldob

Mandarinos kuglóf semmi munkával: álompuha, illatos süti

Sült zabkása körtével: a legjobb napindító ráérős reggelekre

Fűszeres hús sült krumplival egybeforgatva: kiadós és nagyon finom

Tartalmas, sűrű téli levesek egy helyen: táplálóak és finomak
Ha kétségeink vannak az ovis menzakoszt tápértéke felől, de a jól megszokott ízek komfortzónájából nem mozdulhatunk ki, akkor ez az erdélyi paradicsomleves tuti befutó. Ízletes, zöldséges, klasszikus.
A kisfiamat, a hozzátáplálás első napjától kezdve, az új, izgalmas ízek szeretetére és gasztronómiai nyitottságra neveltem. Aztán óvodába került, és ezzel kezdetét vette az anya főztje vs. ovis menza mizéria.
Bár nem szívesen vallom be, de úgy tűnik, csúfos kudarcot vallottam. A srácom ugyanis rajongásig szereti a menzás kaját. Az egyik legnagyobb kedvence - a jól bevált kifőzdei protokollnak megfelelően elkészített - paradicsomleves. Ezt képtelen vagyok elfogadni, mert szerintem a paradicsomlé-cukor-betűtészta triumvirátusán alapuló étel vajmi kevés táplálék egy fejlődő szervezetnek. Ezért elszántan kutatok újabb és újabb, komplexebb paradicsomleves receptek után. Ha valakinek van egy jó, küldje csak el nyugodtan!
Az alábbi verziót egy erdélyi út során gyűjtöttem. A világ végén, egy mesebeli, Kós Károly tervezte vendégházban szálltunk meg, ahol éppen akkor rajtunk kívül csak Béla, a szűkszavú intéző és Vera, a cserfes házinéni volt ott. Jó egy hétig tartózkodtunk Erdélyben, és Vera minden nap háromszor megetetett minket erdélyi házi koszttal. Már nem emlékszem, mikor került terítékre ez a tápláló zöldséges paradicsomleves, de a kölök is, mi is imádtuk.
Erdélyi paradicsomleves

Hozzávalók 4 adaghoz
- 2 darab sárgarépa
- 2 darab fehérrépa
- 1 darab zeller gumó kicsi
- 1 darab paszternák
- 1 üveg házi paradicsomlé
- 1 csipet nádcukor
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint kakukkfű
- ízlés szerint oregánó
- 1 evőkanál kókuszzsír vagy napraforgóolaj
Elkészítés:
A répát, a fehérrépát, a paszternákot és a zellert kockázzuk fel nagyjából azonos méretűre. Melegítsük fel a zsiradékot egy lábasban. Én kókuszzsírt használok, de Vera nyilván nem így tett. Pároljuk meg benne a zöldségeket. Öntsünk alá egy kevés forró vizet. Ízesítsük egy csipet nádcukorral. Borsozzuk, sózzuk. Végül öntsük hozzá a - lehetősége szerint házilag eltett - paradicsomlevet. Ízesítsük kakukkfűvel és oregánóval. Főzzük közepesen erős lángon úgy 15 percig, vagy míg a zöldségek megpuhulnak. Petrezselyemmel tálaljuk.
Fotó: Pataki-Szabó Fruzsi/Só&Bors