Villámgyors, parmezános sós keksz - Isteni ropogtatnivaló
Cikkek
Habkönnyű túrógombóc, ahogy a nagyi készítette: így nem fog szétesni főzés közben
Ropogós bőrű sült libacomb Márton-napra: így készítve lesz tökéletes
Ropogós
Laktató, serpenyős melegszendvics: sonka és sajt kerül a rétegek közé
Tartalmas lencseleves sok zöldséggel: pikáns és laktató
Így készül az ikonikus baszk sajttorta: szuper remegős és krémes
Kiadós, szaftos krumplipörkölt: ropogós kenyérrel és savanyúsággal kínáld
Ezért fontos a D-vitamin: hiánya fáradtságot és hangulatingadozást is okozhat
Ha vendégségbe megyek vagy hozzánk jönnek, valahogy mindig az édes sütemények vannak túlsúlyban, szegény sósakra senki nem gondol.
Imádom a sós kekszeket, csak úgy magában ropogtatni, vagy akár túróval eszegetni. A baráti összejöveteleken, bulikban, zsúrokon tényleg mindig túlsúlyban vannak az édes sütik, a sós kínálatot a boltban vett kész ropik vagy sósperecek szolgáltatják. Pedig sósat sütni sem ördöngösség, és biztosan népszerűek leszünk vele.
Ez a parmezános, rozmaringos kréker elég intenzív ízű, így biztos fel fog tűnni a kínálóasztalon. Vigyázzunk, a parmezán inkább fűszer, mint sajt, így óvatosan bánjunk vele. A rozmaring nagyon jól illik hozzá, de ízlés szerint tehetünk bele más zöldfűszert is.
Parmezános, rozmaringos keksz
Hozzávalók 6 adaghoz
- 140 gramm liszt
- 65 gramm parmezán (reszelt)
- 0.5 teáskanál só
- 75 gramm vaj (hideg)
- 1 deciliter habtejszín
- 2 evőkanál rozmaring (friss)
- 1 evőkanál szezámmag
Elkészítés:
Vágjuk egészen apróra a rozmaringot. Egy tálban keverjük össze a lisztet, a sót, a parmezánt, majd morzsoljuk bele a kockára vágott vajat, végül szórjuk bele a rozmaringot és a szezámmagot. Öntsük hozzá a tejszínt, és egy fakanállal addig keverjük, míg a tészta szépen összeáll. Egy deszkát vékonyan lisztezzünk be, és nyújtsuk ki a tésztát körülbelül fél centiméter vastagságúra. Vágjunk belőle egyenlő méretű téglalapokat.
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral.
Fektessük a téglalapokat a sütőpapírra úgy, hogy elegendő helyet hagyjunk közöttük. Egy villa segítségével szurkáljunk bele lyukakat, majd süssük, amíg aranybarnák nem lesznek. Hagyjuk teljesen kihűlni.
Fotó: Getty Images