Selymes, almás paszternákleves - Egyszerre különleges és egyszerű
Méltatlanul mellőzött zöldség

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Répakrémlevesről már mindenki hallott, de paszternákról annál kevésbé. Pedig ez a zöldség egy olyan édeskés ízzel és selymes állaggal bír, ami tökéletes püréhez és krémleveshez is.

A paszternák egy méltatlanul elfeledett alapanyag, pedig ezt az íze nem indokolja. Értékes zöldség, energiatartalma a krumpliéhoz áll közel. Bár kinézetében nagyon hasonlít a petrezselyemgyökérre, íze sokkal édesebb és teltebb, felhasználása ezért sokrétű. 

A paszternákot tökéletesen kiegészíti az alma, szuper ízkombináció ez azoknak, akik szeretik az édes és a sós találkozását. Ehhez adunk még egy kis rozmaringot, de tehetünk bele kakukkfüvet vagy petrezselymet is, az a jó, hogy minden megy hozzá. Egy könnyű és kellemes leves, az őszi, téli időszakra különösen ajánlom, hiszen mindamellett, hogy nagyon ízletes, tele van vitaminnal is. 

Paszternákot leginkább a piacon tudunk beszerezni, de csomagolt verziója a nagyobb szupermarketekben is megtalálható. A paszternák szezonja ősztől kora tavaszig tart, illetve almában is bővelkedünk még ilyenkor, úgyhogy itt az alkalom, hogy nekiálljunk ennek a receptnek. 

Almás paszternákleves

paszternáklevesrecept

Hozzávalók 4 adaghoz:

  • 0.5 kilogramm paszternák
  • 1 darab alma
  • 1 darab vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 4 bögre zöldségalaplé
  • 2 evőkanál tejszín
  • 1 ág rozmaring (opcionáls)
  • ízlés szerint só, bors
Recept idők

Elkészítés:

1. Készítsük elő a zöldségeket: a hagymát vágjuk apróra, a paszternákot és az almát hámozzuk meg, daraboljuk fel kisebb kockákra.

2. A két evőkanál olívaolajon dinszteljük meg a hagymánkat kb. 5 perc alatt.

3. Adjuk hozzá a paszternákot, az almát és a zöldségalaplevet, sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a rozmaringágat, majd főzzük legalább 15 percig.

4. Vegyük ki belőle a rozmaringot, majd botmixerrel pürésítsük le az egészet, adjuk hozzá a tejszínt, és tegyük még vissza forrástól számított 5 percig főzni.

5. Friss rozmaringgal vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

 Fotó: Shutterstock

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük