
Selymes, almás paszternákleves - Egyszerre különleges és egyszerű
Méltatlanul mellőzött zöldség
Cikkek


Eredeti répatorta recept: a legjobb dolog, ami történhet veled és a répával

Hagyományos kaszinótojás: vajtól és majonéztől krémes a töltelék
Ropogós

Sajtos, majonézes zöldborsósaláta: pirult szalonna gazdagítja

Mennyei citromos kókuszgolyó: rögtön dupla adaggal készítsd

Egytepsis, pácolt csirkemellfalatok: a körettel sem lesz gondod

Tudod, milyen ételek mellé illik a rosé? Mutatunk néhány fantasztikus fogást

Selymes mascarponés, tejszínes eperkrém: bármilyen sütibe kerülhet
Répakrémlevesről már mindenki hallott, de paszternákról annál kevésbé. Pedig ez a zöldség egy olyan édeskés ízzel és selymes állaggal bír, ami tökéletes püréhez és krémleveshez is.
A paszternák egy méltatlanul elfeledett alapanyag, pedig ezt az íze nem indokolja. Értékes zöldség, energiatartalma a krumpliéhoz áll közel. Bár kinézetében nagyon hasonlít a petrezselyemgyökérre, íze sokkal édesebb és teltebb, felhasználása ezért sokrétű.
A paszternákot tökéletesen kiegészíti az alma, szuper ízkombináció ez azoknak, akik szeretik az édes és a sós találkozását. Ehhez adunk még egy kis rozmaringot, de tehetünk bele kakukkfüvet vagy petrezselymet is, az a jó, hogy minden megy hozzá. Egy könnyű és kellemes leves, az őszi, téli időszakra különösen ajánlom, hiszen mindamellett, hogy nagyon ízletes, tele van vitaminnal is.
Paszternákot leginkább a piacon tudunk beszerezni, de csomagolt verziója a nagyobb szupermarketekben is megtalálható. A paszternák szezonja ősztől kora tavaszig tart, illetve almában is bővelkedünk még ilyenkor, úgyhogy itt az alkalom, hogy nekiálljunk ennek a receptnek.
Almás paszternákleves

Hozzávalók 4 adaghoz
- 0.5 kilogramm paszternák
- 1 darab alma
- 1 darab vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 bögre zöldségalaplé
- 2 evőkanál tejszín
- 1 ág rozmaring (opcionáls)
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
1. Készítsük elő a zöldségeket: a hagymát vágjuk apróra, a paszternákot és az almát hámozzuk meg, daraboljuk fel kisebb kockákra.
2. A két evőkanál olívaolajon dinszteljük meg a hagymánkat kb. 5 perc alatt.
3. Adjuk hozzá a paszternákot, az almát és a zöldségalaplevet, sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a rozmaringágat, majd főzzük legalább 15 percig.
4. Vegyük ki belőle a rozmaringot, majd botmixerrel pürésítsük le az egészet, adjuk hozzá a tejszínt, és tegyük még vissza forrástól számított 5 percig főzni.
5. Friss rozmaringgal vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Shutterstock