![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Selymes, almás paszternákleves - Egyszerre különleges és egyszerű
Méltatlanul mellőzött zöldség
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
Répakrémlevesről már mindenki hallott, de paszternákról annál kevésbé. Pedig ez a zöldség egy olyan édeskés ízzel és selymes állaggal bír, ami tökéletes püréhez és krémleveshez is.
A paszternák egy méltatlanul elfeledett alapanyag, pedig ezt az íze nem indokolja. Értékes zöldség, energiatartalma a krumpliéhoz áll közel. Bár kinézetében nagyon hasonlít a petrezselyemgyökérre, íze sokkal édesebb és teltebb, felhasználása ezért sokrétű.
A paszternákot tökéletesen kiegészíti az alma, szuper ízkombináció ez azoknak, akik szeretik az édes és a sós találkozását. Ehhez adunk még egy kis rozmaringot, de tehetünk bele kakukkfüvet vagy petrezselymet is, az a jó, hogy minden megy hozzá. Egy könnyű és kellemes leves, az őszi, téli időszakra különösen ajánlom, hiszen mindamellett, hogy nagyon ízletes, tele van vitaminnal is.
Paszternákot leginkább a piacon tudunk beszerezni, de csomagolt verziója a nagyobb szupermarketekben is megtalálható. A paszternák szezonja ősztől kora tavaszig tart, illetve almában is bővelkedünk még ilyenkor, úgyhogy itt az alkalom, hogy nekiálljunk ennek a receptnek.
Almás paszternákleves
![paszternáklevesrecept](https://kep.index.hu/1/0/2910/29101/291016/29101655_1c6f2265450c7a8e06d6e3e3a94f20fb_wm.jpg)
Hozzávalók 4 adaghoz
- 0.5 kilogramm paszternák
- 1 darab alma
- 1 darab vöröshagyma
- 2 evőkanál olívaolaj
- 4 bögre zöldségalaplé
- 2 evőkanál tejszín
- 1 ág rozmaring (opcionáls)
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
1. Készítsük elő a zöldségeket: a hagymát vágjuk apróra, a paszternákot és az almát hámozzuk meg, daraboljuk fel kisebb kockákra.
2. A két evőkanál olívaolajon dinszteljük meg a hagymánkat kb. 5 perc alatt.
3. Adjuk hozzá a paszternákot, az almát és a zöldségalaplevet, sózzuk, borsozzuk, tegyük bele a rozmaringágat, majd főzzük legalább 15 percig.
4. Vegyük ki belőle a rozmaringot, majd botmixerrel pürésítsük le az egészet, adjuk hozzá a tejszínt, és tegyük még vissza forrástól számított 5 percig főzni.
5. Friss rozmaringgal vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.
Fotó: Shutterstock
Olvasd el ezt is!