Petrezselyemmel és citrommal sült tőkehalfilé: könnyed ebéd pillanatok alatt

tőkehal2
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Nagyon egészséges, nem nehezíti el a gyomrod, mégis laktató a tőkehalfilé, kínálj mellé kuszkuszt, salátát vagy sült krumplit, attól függően, mennyire vagy éhes.

Ha villámgyorsan szeretnél valami táplálót és finomat készíteni, próbáld ki ezt a tőkehalfilét, 20 perc alatt elkészül, alig lesz vele munkád. A hal nagyon egészséges alapanyag, tele van omega-3 zsírsavval, jóval többet kellene belőle fogyasztani, érdemes beépíteni az étrendbe.

Nagy előnye még, hogy tényleg pillanatok alatt megsül, ráadásul mivel viszonylag semleges az íze, bátran fűszerezheted, szinte minden jól áll neki. Fokhagymával, citrommal és petrezselyemmel mennyei lesz, ráadásul ha grillfunkción sütöd, kívülről szép pirult lesz, míg belül vajpuha marad.

Ha esetleg nincs grillfunkció a sütődön, serpenyőben is megsütheted a halat, csak óvatosan fordítsd meg, nehogy szétessen lemezeire. 

Petrezselymes-citromos tőkehal

tőkehal

Hozzávalók 4 személyre

  • 4 darab tőkehalfilé
  • ízlés szerint só, bors
  • 60 gramm vaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál citromlé
  • 1 tk citromhéj
  • 2 ek petrezselyem
Recept idők

Elkészítés:

Állítsük a sütőt grillfokozatra, melegítsük elő magas (240) fokon.

A tőkehalfilékről itassuk fel a nedvességet papírtörlő segítségével, sózzuk, borsozzuk mindkét oldalukat. 

Forrósítsunk fel egy sütőbe is betehető serpenyőt. Tegyük bele a vajat, várjuk meg, míg elolvad, majd adjuk hozzá a fokhagymát, fél perc után a citromlevet és -héjat is. Tegyük a halfiléket a serpenyőbe, 1 percig süssük, majd óvatosan fordítsuk meg. Tegyük a serpenyőt a sütőbe, grillezzük 6-9 percig a halat, míg a belső hőmérséklete el nem éri a 60 fokot.

Szórjuk meg összeaprított petrezselyemmel, majd tálaljuk.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük