Pezsgős lilakáposzta: malacsült mellé ez a legjobb köret

Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Újévkor elmaradhatatlan a malacsült, amely mellé párolt lilakáposzta dukál. Nem egy nagy ördöngösség elkészíteni ezt a köretet, szuperül illik minden mellé és tökéletesen kiegészíti az ízeket. 

A lilakáposztát készíthetjük almával, szilvával, de szerintem a la nature a legfinomabb - egy kis adag pezsgővel megbolondítva. Igazi újévi köret, amellyel egészen biztosan levesszük a lábukról a rokonokat, barátokat. 

Ezen a recepten egyszerűen nem lehet mit elrontani, csak arra kell odafigyelni, hogy kellőképpen megpárolódjon, puha legyen a káposzta, de ez is csak idő kérdése. A kömény nagyon jól áll ennek az ételnek, ha szeretjük az ízét, akkor emelhetjük picit a mennyiségét. 

Fontos, hogy a cukor karamellizálva legyen, a karamellás-édes íz nagyon sokat dob az összhatáson, nemcsak a káposztának, hanem a beleszeletelt vöröshagymának is nagyon jól áll. 

Pezsgős lilakáposzta

lilakáposztarecept

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 kilogramm lilakáposzta
  • 3 deciliter pezsgő (száraz)
  • 2 fej vöröshagyma
  • 0.5 deciliter víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál cukor
  • 1 evőkanál ecet (15%)
  • 1 kávéskanál
  • 1 kávéskanál köménymag
Recept idők

Elkészítés:

1. Vágjuk a lilakáposztát vékony csíkokra, a vöröshagymákat félbe, majd vékony szeletekre.

2. Hevítsük fel az olajat, dobjuk rá a káposztát és a hagymát. Kb. 10 percig pirítsuk, közben folyamatosan kevergessük.

3. Öntsük rá a vizet, pezsgőt, ecetet, sót és a köményt, fedő alatt pároljuk kb. 50 percig.

4. Karamellizáljuk az egy evőkanál cukrot egy kis vízzel. Ha a káposztából már elpárolgott a folyadék nagy része, öntsük rá a cukrot.

5. Ha elkészült a káposzta, kóstoljunk, ízesítsünk, ha még szükséges. A sült mellé tálaljuk.

Fotó: Shutterstock 

Ezt is szeretjük