Álompuha szilvás süti, ha csak 15 perced van: kevert tészta az alapja
Ha gyorsan készítenél süteményt, akkor a kevert tészta a legegyszerűbb választás, ha pedig szezonális gyümölcsöt keresel hozzá, akkor a szilvánál nem találsz most jobbat!
A nyári kevert tésztás piték mindent visznek: ha van egy jó alapod, akkor kedved szerint variálhatod a gyümölcsöket, és kevés munkával mutatós, mennyei sütit készíthetsz. Ez a meggyes is épp ilyen: a tészta percek alatt összeáll, az idő legnagyobb részét inkább a gyümölcs kimagozása viszi el – de még azzal együtt is fél órán belül maradsz.
A recept különlegessége, hogy tej és tojás nélkül készül, így vegánként is megeheted, vagy más diétába is beillesztheted. Tej helyett növényi ital kerül a sütibe, a tojást pedig kókuszjoghurt helyettesíti. Ha pedig más tojáshelyettesítő alternatívákra is kíváncsi vagy, akkor ebben a cikkben olvashatsz róluk részletesebben.
A meggyet mossuk meg, magozzuk ki, és tegyük egy nagyobb tálba. Szórjuk rá a kukoricakeményítőt (vagy lisztet), alaposan forgassuk össze, és tegyük félre.
Egy másik tálban keverjük össze a lisztet, a sütőport, a szódabikarbónát, a sót és a cukrot.
Egy kisebb edényben keverjük össze a növényi italt, a joghurtot, az olajat, a vaníliakivonatot, a citrom levét és héját, majd öntsük a száraz hozzávalókra. Egységesítsük a masszát, de vigyázzunk, ne keverjük túl sokáig: ha a buborékok kiszöknek belőle, a süti nem fog megnőni.
Öntsük a tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe, és rendezzük el a tetején a meggyeket. Tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 50-60 perc alatt süssük aranybarnára. Tűpróbával ellenőrizzük.
Hagyjuk 15 percig hűlni, majd vegyük ki a sütőformából, és szeletelés előtt várjuk ki, amíg teljesen kihűl.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu