Növényi tojáshelyettesítők: ezt használd édes és sós ételekhez

Tojaspotlo-alternativak-c
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A tojás helyettesítése kicsit sem bonyolult feladat, ha tudod, hogy milyen hozzávalókat használj az egyes ételekhez. Mutatjuk a legjobban működő opciókat!

Ebben a korábbi cikkemben arról olvashattál, hogy milyen alternatívák léteznek arra az esetre, ha nem fogyasztasz tojást. Most azt mutatom meg, hogy az egyes alapanyagokat hogyan és milyen mennyiségben használd attól függően, hogy édes vagy sós ételt készítesz.

Tojáspótlás sütemények esetében

A tojást a nem túl bonyolult kevert tésztás süteményeknél pótolhatod a legkönnyebben. Ilyenkor egyszerűen használj gyümölcsöt, például alma- vagy banánpürét, mint ennek a banánkenyérnek vagy fahéjas-almás kuglófnak az esetében. Bizonyos helyzetekben palacsintáknál is bevethető a gyümölcspüré, azonban náluk a fehérjegazdag szójaital lesz a befutó. Tortáknál ugyanakkor a közönséges térfogatnövelő anyagok – mint a sütőpor és a szódabikarbóna – is remekül működnek.

Így pótolj 1 darab tojást:

  • Használj 50-60 g alma-, banán- vagy akár sütőtökpürét – a tészta kellemesen puha és szaftos lesz tőlük, több nap után sem szárad ki. Ezt a módszert alkalmazd palacsinták, muffinok, kevert tésztás sütemények esetében.
  • Keverj össze 1 evőkanál zúzott vagy őrölt lenmagot vagy chiamagot 2-3 evőkanál meleg vízzel, és várd ki, amíg tojásfehérje-állagúra zselésedik. Palacsinták és gofrik esetében a legjobb.
  • Használj 2 evőkanál szójajoghurtot vagy szójaitalt – mivel a szójának magas a fehérjetartalma, különösen jól összefogja a vele készülő tésztát.
  • Szűrd le a csicseriborsó-konzerv levét (adott receptben szereplő mennyiséget), és a tojásfehérjéhez hasonlóan habosítsd fel. Az aquafabáról itt olvashatsz részletesebben.
Tojaspotlo-alternativak-aquafaba
  • Keverj össze 1 evőkanál csicseriborsólisztet 2-3 evőkanál vízzel – a hüvelyesek a szójakészítményekhez hasonlóan fehérjegazdagok. Muffin vagy amerikai típusú palacsinta esetében alkalmazd.
  • Használj a hagyományos receptekhez képest fél teáskanállal több szódabikarbónát és adj hozzá 1 evőkanál citromlevet – ettől a tészta a piskótához hasonlóan levegősre sül.
  • Adj 1 evőkanál kukoricakeményítőt a liszthez – felszívja a felesleges nedvességet, és szuper könnyű, puha tésztát kapsz. Ezt a kombinációt főként torták esetében használd.
  • Keksz, pite- vagy linzertészta esetében is jól működik, ha 1 evőkanál lisztet kukoricakeményítőre cserélsz, viszont adj a masszához 1 evőkanál növényi vajalternatívát vagy margarint is pluszban – ettől sokkal porhanyósabb lesz.
  • Ne becsüld alá a szóda vagy a szénsavas ásványvíz erejét sem: ha pufi palacsintát készítenél, ezt keverd a tésztába.
Tojaspotlo-alternativak

Tojáspótlás sós ételek esetében

Az édes desszertekhez, süteményekhez hasonlóan a sós ételeknél is megvannak a szinte minden esetben bevethető tojáspótló alternatívák, léteznek azonban egészen különleges hozzávalók is. A vegán konyhában univerzálisnak számító lenmag (vagy chiamag) és víz keveréke itt is jól használható fasírtok, sós pitealapok vagy kézműves kenyerek, pogácsák, sós rudak és más pékáruk esetében.

Így pótolj 1 darab tojást:

  • Tészta, krumplinudli vagy gnocchi esetében használj 1-2 evőkanállal több olajat, mint amennyit a tojásos recept javasol. Ez szépen összefogja a tésztát, nem fő szét, és kihűlés után is álompuha marad.
  • Rántottához használj tofut és fekete Himalája-sót (Kala Namak) – a tofutól a tojásoshoz hasonlóan rögös állagú, a különleges, kénes sótól pedig valóban tojásízű lesz a reggelid.
  • Quiche esetében használj selyemtofut töltelékként – ebből 75 gramm pótol 1 tojást. Ez a változat a hagyományos kemény tofutól eltérően sokkal lágyabb és krémesebb állagú.
  • Ha szójamentes alternatívát keresel, akkor a csicseriliszt sós ételeknél is tökéletesen működik. Használd omletthez vagy ehhez a hamis tojásmuffinhoz – magas fehérjetartalma szépen összefogja a tésztát, és emellett nagyon tartalmas.
Tojaspotlo-alternativak-selyemtofu

Bármelyik fenti tojáspótló alternatívát is választod, érdemes előbb meggyőződnöd arról, hogy illik majd az adott étel ízvilágához. Ha pedig kezdőként egészen biztosra akarsz menni, akkor inkább válassz kipróbált vegán recepteket, amelyekben a folyadék/szárazanyag arány is megfelelő, mert azzal, hogy egyszerűen kihagysz vagy növényi alapúra cserélsz egy állati eredetű hozzávalót, nem biztos, hogy a várt eredményt kapod.

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük