Puha, illatos gyömbéres keksz: dobozban nagyon sokáig friss marad
Ez a puha vajas keksz a gyömbérnek köszönhetően lesz illatos. Érdemes nagy adagban készíteni, mert sokáig eláll.
A gyömbér és a kókusz önmagában is verhetetlen páros, nem véletlenül szerepelnek a legtöbb délkelet-ázsiai étel hozzávalói között, de ha még mogyoróval is kiegészíted, akkor felülmúlhatatlanul gazdag és emlékezetes összhatást kapsz.
Ebben a tésztában a gyömbér frissen és por formájában is jelen van, így több fronton is élvezheted egzotikus aromáját: minden falatra jut egy kis darab a friss fűszerből, amelyre ha ráharapsz, roppanós textúra lesz a jutalmad, a por pedig a szósz ízének a gazdagítására szolgál. Bátran használd ezt az egészséges, immunerősítő szuperélelmiszert, hiszen - a közhiedelemmel ellentétben - hő hatására sokat veszít az erejéből, és garantáltan nem lesz tőle ehetetlenül csípős az ételed, csupán kellemesen pikáns.
A spagettit törjük félbe (ez ázsiai recept, az olaszok sem fognak megsértődni), és alacsony hőfokon, folyamatos forgatás mellett, olajon pirítsuk aranybarnára. Miután megpirult, öntsük fel bő vízzel, és egy teáskanál sóval kezdjük főzni.
Az apróra vágott hagymát és gyömbért kezdjük el pirítani az olívaolajon, majd adjuk hozzá a kockára vágott tofut, a sót és a szójaszószt, és pirítsuk 5-10 percig, hogy a tofu átvehesse a fűszerek ízét. Adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket is (az a legesztétikusabb, ha mindent csíkokra vágunk), és lefedve pároljuk, amíg nagyjából puhák, de még roppanósak lesznek.
A szószhoz keverjük össze a mogyoróvajat és a kókuszkrémet, majd kisebb adagokban öntsük hozzá a kókusztejet, végül mehet a többi hozzávaló is. Keverjük a párolt zöldségekhez, és adjuk hozzá az idő közben megfőtt tésztát is. Alaposan forgassuk át, hogy a spagettit mindenhol átjárja a szósz.
Fotók: Kapitány Beáta / Sóbors
@sobors.hu