7 immunerősítő szuperélelmiszer: így csempészd be őket a hétköznapokba

Szuperelelmiszerek-cover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A többszörösen feldolgozott élelmiszerek világában egyre nehezebben tudjuk bejuttatni a szervezetünkbe azokat a tápanyagokat, amelyekre a kiegyensúlyozott működéshez szükségünk lenne. Ebben lehetnek segítségünkre a szuperélelmiszerek.

Szinte már nincs olyan ember, aki ne szedne valamilyen étrendkiegészítőt a vélt vagy valós hiányállapotai miatt. Ezek természetesen számos tényező miatt kialakulhatnak, de nagymértékben közrejátszik a nem megfelelő tápanyagbevitel és az egyhangú táplálkozás.

Fontos, hogy a tányérunkon sok zöldség, gyümölcs és teljes értékű, azaz nem feldolgozott élelmiszer legyen, azonban a rohanó világban ezekre sokszor nem tudunk elegendő időt szánni. Ilyenkor jönnek jól a szuperélelmiszerek. Bár egzakt lista nem létezik ezekről az élelmiszerekről, a legfontosabb jellemzőjük, hogy a legnagyobb mennyiségben és változatosan tartalmazzák a nélkülözhetetlen tápanyagokat. A másik lényeges tudnivaló róluk, hogy sosem mesterségesen feldolgozottak, így a pozitív hatásaik mellett egyáltalán nincsenek, vagy csak nagyon minimális mértékben jelentkeznek mellékhatásaik.

Most 7 gyakran használt élelmiszert mutatunk be részletesebben, de ezek mellett az olyan különlegességek is a superfood csoportba sorolhatók, mint például a goji bogyó, az acai bogyó, a spirulina és a chlorella alga, a spanyol zsálya, a papaja, a macagyökér, a ginzeng, a kurkuma, a vízitorma vagy a mungóbab.

Gyömbér

A gyömbér immunerősítőként vonult be a köztudatba, hiszen az őszi megfázás első jeleinél általában a gyömbéres tea után nyúlunk. Baktériumölő hatása mellett azonban egy jóval sokoldalúbb növény, amely különleges íze miatt szerencsére nagyon változatosan használható fel. A gyömbér jelentős mennyiségben tartalmaz olyan vitaminokat és ásványi anyagokat, mint az A-, C-, E- vitamin, valamint a magnézium, kálium, foszfor, vas és cink. Emésztésjavító, puffadáscsökkentő és hányingercsillapító tulajdonságai mellett rendszeres fogyasztása segít a vércukorszint szabályozásában is. Bátran használd teákhoz, ázsiai ételek fűszerezéséhez.

Gyomber

Áfonya

Az áfonya a gyümölcsök között kimagasló mennyiségben tartalmaz C-vitamint, egy bögrényi elfogyasztásával csaknem a negyedét beviheted az ajánlott napi mennyiségnek. Emellett rendkívül gazdag K-vitaminban és mangánban is, mindemellett pedig az egy bögrényi mennyiség csupán 15 gramm szénhidrátot tartalmaz, így bármilyen diétába beilleszthető.

Ráadásul neki van a legjobb antioxidáns hatása az összes népszerű zöldség és gyümölcs között, ami nemcsak a szabadgyököktől védi meg a szervezetedet, de a bőröregedés késleltetésében is támogat. A legjobb frissen fogyasztva, de szószokat, smoothie-kat és sütiket is készíthetsz belőle.

Afonya

Quinoa

A quinoa egy igazán sokoldalú növény, amely amellett, hogy A-, E-, B1-, B2-, B6- és E-vitamint tartalmaz, gazdag a következő ásványi anyagokban is: mangán, magnézium, foszfor, folát, réz, cink, vas és kálium.

Ugyanakkor szuper növényi fehérjeforrás, az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, így bátran fogyaszthatod vegetáriánusként vagy vegánként is. Köretként és főfogásként is megállja a helyét. És még gluténmentes is!

Quinoa

Zöld tea

A zöld tea egy bizonyítottan antioxidáns- és anyagcserefokozó növény, amely amellett, hogy segít a zsírégetésben és a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, gazdag polifenolokban is, amelyek gyulladáscsökkentő és szabadgyökmegkötő hatásukról ismertek. A zöld tea bámulatos módon egyes ráktípusok kockázatát is képes csökkenteni, ilyen például a mell-, a prosztata- vagy a vastagbélrák.

Fogyasztásával nemcsak éberebben tarthatod magad, de az L-theanin nevű aminosav által az agyműködésedet is stimulálhatod, valamint egy kiegyensúlyozottabb energiaszintet érhetsz el, mint a kávéval. És még a fogorvoson is spórolhatsz, hiszen a zöld teában található vegyületek gátolják a fogszuvasodásért felelős baktériumok elszaporodását. A tökéletes hatásért így készítsd el helyesen!

Zoldtea

Cékla

A cékla egy valódi vitamin- és antioxidánsbomba kevés kalóriába csomagolva. Érdemes rá nagyobb figyelmet szentelned, hiszen majdnem minden létfontosságú vitamint és ásványi anyagot tartalmazza: a B6- és a C-vitamin, a folát, a magnézium, a kálium, a foszfor, a mangán és a vas mind megtalálhatók benne. Ugyanakkor magas koncentrációban tartalmaz nitrátokat, amelyek vérnyomáscsökkentő hatásúak, és hosszú távon képesek csökkenteni a szívroham és a stroke kockázatát.

Mint a legtöbb antioxidáns hatású élelmiszer, a cékla is képes a gyulladásos állapotokat csökkenteni, amelyek elhízáshoz vagy akár rákhoz vezetnének. Magas rosttartalmával pedig segít az emésztőrendszered működésében, és a plusz kilók leadásában. Áldásos hatását ivólé, számtalan típusú köret, krémleves vagy savanyúság formájában is élvezheted.

Cekla

Fahéj

A fahéj a legtöbbünkben a karácsonyi süteményeket és az ünnepek meghittségét idézi, azonban sokkal több, mint egy kellemes fűszer. Ugyanis nagy mennyiségben tartalmaz polifenolokat, amelyek gyulladáscsökkentő tulajdonsággal ruházzák fel ezt a különleges növényt. 26 fűszer antioxidáns hatását vizsgálva a fahéj messze túlszárnyalta riválisait, sőt még a fokhagymánál is jobban teljesített.

Másik, nem kis figyelmet érdemlő tulajdonsága, hogy csökkenti a rossz, LDL koleszterin és trigliceridek szintjét, emellett pedig vércukorcsökkentő hatású, és javítja a sejtek inzulin iránti érzékenységét. Így remek kiegészítője lehet az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kezelésének. Leginkább sütemények ízesítésére használhatod, de a forró teádba is beledobhatsz egy kisebb fahéjrudat, és 10 perc áztatás után kellemes fűszeres italt kortyolhatsz.

Fahej

Tengeri halak

A halak közül a lazac, a makréla és a hering bizonyulnak a legjobb omega-3-zsírsav-forrásnak, amely elengedhetetlen az egészséges szívműködéshez, keringéshez és anyagcseréhez. A halolaj emellett olyan zsírsavakat tartalmaz, amelyeket az emberi szervezet csak minimális mennyiségben tud előállítani, azonban létfontosságúak az agy egészséges működéséhez. A halhús kiváló forrása az A-, D-, B1-, B2- és a vérképzéshez elengedhetetlen B12-vitaminoknak. Mivel azonban a mélytengeri halak húsa higannyal szennyezett, csak mértékkel fogyaszd!

Fotók: Getty Images

Ezt is szeretjük