Pirosra sült, ropogós burgonya tepsiben sütve – Fokhagymás-fűszeres olajjal meglocsolva a legfinomabb

krumplicover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

Tepsiben sül ropogósra az intenzív fűszerezésű burgonya - húsok, saláták, de egy egyszerű mártogatós mellé is kínálhatod.

A krumpli ezerarcú zöldség, rengeteg lehetőséget rejt magában, még a legegyszerűbb változatot is fel lehet dobni.

Az igazán ropogósra sült krumpli titka, hogy az olajban történő sütés előtt meg kell főzni a burgonyát, de épp csak annyira, hogy a villát bele lehessen szúrni - ezután már csak azt kell eldönteni, bő olajban, serpenyőben, vagy kevesebb olajjal, tepsiben piruljon a köret.

Ha sütőben sül, össze lehet forgatni fűszeres olajjal a burgonyát, amitől elképesztően ízletes lesz. Az olajban a fokhagyma az egyik fő ízesítő, mellé friss rozmaring kerül, de helyette a karakteresebb kakukkfű is választható. Az egyszerűen készült, ropogós burgonyakockák mellé szinte minden illik, akár még tükörtojással is fogyasztható.

Pirosra sült, fokhagymás burgonya

krumplict

Hozzávalók 4 személyre

  • 1 kilogramm burgonya
  • ízlés szerint
  • ízlés szerint bors
  • 50 milliliter olívaolaj
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál rozmaring
Recept idők

Elkészítés:

Pucoljuk meg a burgonyát (a héját rajta is hagyhatjuk) és vágjuk közepes méretű kockákra, sós vízben főzzük puhára (25-35 perc alatt érjük el a kívánt állagot).

Öntsük serpenyőbe az olajat, tegyük bele a rozmaringot és a darabolt fokhagymát, alacsony láng felett gyakran kevergessük addig, amíg a fokhagyma aranyszínűvé nem válik.

A krumplit öntsük tálba, a fokhagymás olajjal forgassuk egybe, sóval és borssal ízesítsük, majd öntsük serpenyőbe vagy hőálló edénybe (serpenyő, tepsi, jénai), és tegyük 180 fokos előmelegített sütőbe. 25-40 perc alatt süssük aranybarnára a krumplikat.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük