![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
Pillekönnyű piskóta csokimázzal borítva – Gyerekkorunk kedvence tortaként születik újjá
![pcscover](https://kep.index.hu/1/0/3471/34719/347192/34719297_2657721_10504a77c68d1bc23bc6bc5773fb6d4b_wm.jpg)
Cikkek
![Fokhagymás cukkinis lepény egyszerűen: kiadós és finom](https://kep.index.hu/1/0/5732/57320/573204/57320405_4239501_20a2fe3079b8f7463ebb8c5429c72345_wm.jpg)
![Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni](https://kep.index.hu/1/0/3332/33321/333214/33321478_2553060_7d8db1c434cf4a48e36fdc8ad24d7753_wm.jpg)
Így lesz ropogós a házi kovászos uborka: a fokhagymán és a kapron nem szabad spórolni
![Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül](https://kep.index.hu/1/0/5701/57010/570100/57010011_4215793_6548fcb14f01bff56584caa2ca7675d3_wm.jpg)
Tejfölös, citromos álomdesszert: krémes édesség sütés nélkül
Ropogós
![Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész](https://kep.index.hu/1/0/5703/57033/570331/57033149_4217499_47284c401ff3efd6ff8a398aab52c30f_wm.jpg)
Könnyű fetás, borsós tészta: 20 percen belül kész
![Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573465/57346577_4241519_1aed5193020d99643b1d3f3a59ea3dfb_wm.jpg)
Nyers cukkinisaláta percek alatt: a citromos vinaigrette a lelke
![Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent](https://kep.index.hu/1/0/5734/57346/573463/57346399_4241509_738c4eb49400f4e924e7b541f320f399_wm.jpg)
Puha joghurtos kuglóf sárgabarackkal: csak keverj egybe mindent
![Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat](https://kep.index.hu/1/0/5730/57309/573090/57309063_4238633_93cd102205e75ed5904267d311692fb2_wm.jpg)
Szaftos egytálétel csirkével és zöldborsóval: öröm belőle minden falat
![Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen](https://kep.index.hu/1/0/5711/57110/571104/57110497_4223549_93b6a9a2854c531c2b478721ccca62bd_wm.jpg)
Így dobd fel a napi kávédat: szuper receptek egy helyen
A szép magas, szivacsos piskóta textúrájáért mindig a gondosan kikevert tojás felel.
A gyerekkor ízei visszahozhatatlanok. Jócskán elrepültek azok az évek, amikor a menzán sorban állva az ember a bőség zavarában azt sem tudta, mit is válasszon. Volt azonban egy egyszerű desszert, a csokimártással vagy -szósszal nyakon öntött piskóta, amely ha épp szerepelt a menü kínálatában, senki nem vacilált, mindenki akart belőle egy tányérral, de a repeta gondolatát sem utasították el a lurkók.
Az iskolai ételek kapcsán a csokis piskóta sokakban idéz fel kellemes emlékeket, talán ez az egyetlen olyan dolog, amelyre öröm visszagondolni, ha pedig nosztalgiázni van kedve az embernek, érdemes megsütni.
A csokiöntettel nyakon öntött piskóta elkészítése nagyon egyszerű, érdemes azonban kicsit változtatni a receptjén. Sütőpor helyet több tojásból készüljön, így puhább lesz a textúrája, de egy kis vaníliakivonattal is érdemes ízesíteni a tésztát, illetve akár joghurtos változatban is készülhet. Az elmaradhatatlan csokimáz kakaóval készítve lesz a legjobb, de csokival is lehet próbálkozni.
Piskóta csokimázzal
![cspct](https://kep.index.hu/1/0/3471/34719/347194/34719477_86ea60aa2a383e0d728d8f11bf300d3c_wm.jpg)
Hozzávalók 6 személyre
A piskóta:
- 6 darab tojás
- 8 evőkanál liszt
- 6 evőkanál víz
- 6 evőkanál cukor
- 2 teáskanál vaníliakivonat
Csokimáz:
- 5 deciliter tej
- 5 dekagramm cukor
- 4 darab tojássárgája
- 3 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
- 1 evőkanál étkezési keményítő
Elkészítés:
Piskóta:
A tojásokat válasszuk szét.
A sárgáját a cukorral keverjük habosra, majd kanalanként keverjük bele a vizet és a vaníliakivonatot.
A fehérjét verjük kemény habbá, utána óvatosan forgassuk egybe a tojássárgájás keverékkel, végül a lisztet is keverjük el benne.
A kész masszát tetszőleges, sütőpapírral bélelt formába simítjuk, majd 180 fokos előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (15-30 perc).
Máz:
A kakaót, a cukrot, a keményítőt öntsük tálba, majd üssük bele a tojássárgákat, végül 1 deciliter tejet keverjünk benne csomómentesre.
A maradék tejet gyöngyözésig melegítsük, majd csorgassuk bele a kakaós keveréket, és addig keverjük, míg el nem kezd sűrűsödni, ekkor zárjuk el a lángot.
A kész piskótát vágjuk szeletekre, majd öntsük nyakon a csokiöntettel.
Fotó: Getty Images
Olvasd el ezt is!