Pillekönnyű piskóta csokimázzal borítva – Gyerekkorunk kedvence tortaként születik újjá

pcscover
Legolvasottabb cikkek
Friss és ropogós

A szép magas, szivacsos piskóta textúrájáért mindig a gondosan kikevert tojás felel.

A gyerekkor ízei visszahozhatatlanok. Jócskán elrepültek azok az évek, amikor a menzán sorban állva az ember a bőség zavarában azt sem tudta, mit is válasszon. Volt azonban egy egyszerű desszert, a csokimártással vagy -szósszal nyakon öntött piskóta, amely ha épp szerepelt a menü kínálatában, senki nem vacilált, mindenki akart belőle egy tányérral, de a repeta gondolatát sem utasították el a lurkók.

Az iskolai ételek kapcsán a csokis piskóta sokakban idéz fel kellemes emlékeket, talán ez az egyetlen olyan dolog, amelyre öröm visszagondolni, ha pedig nosztalgiázni van kedve az embernek, érdemes megsütni.

A csokiöntettel nyakon öntött piskóta elkészítése nagyon egyszerű, érdemes azonban kicsit változtatni a receptjén. Sütőpor helyet több tojásból készüljön, így puhább lesz a textúrája, de egy kis vaníliakivonattal is érdemes ízesíteni a tésztát, illetve akár joghurtos változatban is készülhet. Az elmaradhatatlan csokimáz kakaóval készítve lesz a legjobb, de csokival is lehet próbálkozni.

Piskóta csokimázzal

cspct

Hozzávalók 6 személyre:

A piskóta:

  • 6 darab tojás
  • 8 evőkanál liszt
  • 6 evőkanál víz
  • 6 evőkanál cukor
  • 2 teáskanál vaníliakivonat

Csokimáz:

  • 5 deciliter tej
  • 5 dekagramm cukor
  • 4 darab tojássárgája
  • 3 evőkanál kakaó (cukrozatlan)
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

Piskóta:

A tojásokat válasszuk szét.

A sárgáját a cukorral keverjük habosra, majd kanalanként keverjük bele a vizet és a vaníliakivonatot.

A fehérjét verjük kemény habbá, utána óvatosan forgassuk egybe a tojássárgájás keverékkel, végül a lisztet is keverjük el benne.

A kész masszát tetszőleges, sütőpapírral bélelt formába simítjuk, majd 180 fokos előmelegített sütőben tűpróbáig sütjük (15-30 perc).   

Máz:

A kakaót, a cukrot, a keményítőt öntsük tálba, majd üssük bele a tojássárgákat, végül 1 deciliter tejet keverjünk benne csomómentesre.

A maradék tejet gyöngyözésig melegítsük, majd csorgassuk bele a kakaós keveréket, és addig keverjük, míg el nem kezd sűrűsödni, ekkor zárjuk el a lángot.

A kész piskótát vágjuk szeletekre, majd öntsük nyakon a csokiöntettel.

Fotó: Getty Images

Szólj hozzá! ( komment)

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a szerkesztőséghez. Részletek az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ezt is szeretjük