Pihe-puha amerikai fánk: cukormáz teszi izgalmassá
Az ellenállhatatlan, mézédes fánkot bátran díszesebbé varázsolhatod, akár a gyerekeket is bevonhatod a finomság cicomázásába.
Pisztáciarajongók, figyelem! Ezt az egyszerű kevert sütit kezdőként is elkészítheted, elronthatatlan a receptje, és pihe-puha, pisztáciában gazdag, mutatós desszertet tehetsz az asztalra.
Mind a tészta, mind a máz összeállítása gyerekjáték, csak össze kell keverni a hozzávalókat. Bár viszonylag sokáig kell sütni, a tényleges munka minimális vele. Egy dologra figyelj: ha belül még nyersnek látod a tésztát, de a teteje már barna, fedd le alufóliával, úgy süsd tovább!
Hogy a cukormáz különösen finom legyen, nem vízzel, hanem tejszínnel és olvasztott vajjal kevertük össze a porcukrot, de akár citromlevet vagy más gyümölcslevet is használhatsz!
Melegítsük elő a sütőt 165 fokra. Vajazzunk és lisztezzünk ki egy 23x13 centis kenyérsütő formát.
Egy kisebb tálban keverjük össze a lisztet, sütőport, sót és pisztáciát.
Egy másik tálban keverjük habosra a cukrot, a mézet, a puha vajat és a vaníliakivonatot. Keverjük bele a tojásokat is, végül a tejfölt.
Adjuk hozzá a száraz hozzávalókat is, keverjük csomómentesre a masszát.
A kész tésztát öntsük az előkészített formába, egyenletesen oszlassuk el benne. Párszor üssük a formát a konyhapulthoz, hogy ne maradjanak a masszában légbuborékok. Toljuk a sütőbe kb. 1 órára, tűpróbával ellenőrizzük. Ha belül még nyers, de a teteje már aranybarna, fedjük le fóliával, úgy tegyük vissza. A formában hagyjuk fél óráig hűlni, mielőtt kifordítanánk.
A máz hozzávalóit keverjük össze, ha szükséges, adjunk még hozzá habtejszínt. Csurgassuk a süti tetejére, majd szórjuk meg pisztáciával. Várjunk újabb fél órát, míg megköt rajta a máz.
Fotók: Getty Images
@sobors.hu