Pihe-puha amerikai fánk: cukormáz teszi izgalmassá

Nyomtatás
Amerikai cukormázas fánk cover
Legolvasottabb
Cikkek
Friss és
Ropogós

Az ellenállhatatlan, mézédes fánkot bátran díszesebbé varázsolhatod, akár a gyerekeket is bevonhatod a finomság cicomázásába.

A fánk az egész világon ismert, szeretett finomság, melyből az egyik legnépszerűbb az amerikaiak cukormázas változata. Az édes pampuska csak sima mázzal bevonva is tökéletes, de érdemes minél szemrevalóbb formában szervírozni. Épp ezért mehet bele ételszínezék, és egyéb ehető dekorelemeket is lehet használni. Ha nem szimpatizálsz a cukormázzal, akkor csokival vagy karamellel is fényesebbé teheted a fánkot.

Amire figyelni kell

A fánkokat mindig forró olajban kell sütni. A tészta nagyon érzékeny, könnyen megég vagy nyers maradhat a belseje, épp ezért kis láng felett érdemes sütni.

Amerikai cukormázas fánk

Amerikai cukormázas fánk ct

Hozzávalók 14 darabhoz

Fánk:

  • 2.5 dl langyos tej
  • 1 evőkanál cukor (élesztőhöz)
  • 1 csomag instant élesztő
  • 50 dkg liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • 2 csomag vaníliás cukor
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 3 darab tojássárgája
  • kevés liszt a tészta alá
  • olaj a sütéshez szükség szerint

Cukormáz:

  • 5 evőkanál víz (hideg)
  • 15 dkg porcukor
Recept idők

Elkészítés:

Fánk:

A langyos tejbe keverjük bele a cukrot és az élesztőt, majd tegyük félre 8-10 percre, míg felfut.

A lisztet forgassuk egybe a cukorral és a vaníliás cukorral, majd adjuk hozzá az olvasztott vajat, tojássárgáját és a felfuttatott élesztőt, gyúrjunk belőle sima tésztát. Ezután takarjuk le tiszta konyharuhával, és meleg helyen kelesszük a duplájára 1 óra alatt.

A megkelt tésztát borítsuk enyhén lisztezett felületre, és nyújtsuk 2-3 centiméter vastagságúra. Ezután pohárral vagy fánkkiszúróval szaggassuk ki a tésztát. A tésztakorongok közepét is szúrjuk ki, majd sorakoztassuk sütőpapírral bélelt tepsire vagy tálcára. A fánkokat takarjuk le konyharuhával, és kelesszük még 30 percig.

A fánkokat bő, forró olajban süssük szép aranybarnára, majd szedjük konyhai papírtörlőre, hogy a felesleges olajat lecsepegtessük.

Cukormáz:

A vizet és a cukrot alaposan keverjük össze. Ha a máz túl folyékony, akkor adjunk még hozzá cukrot, ha pedig szilárd, akkor vizet keverjünk hozzá. Ehhez a mázhoz bátran adhatunk ételszínezéket.

A fánkokat tetszés szerint vonjuk be a mázzal, ha szeretnénk, más ehető dekorelemekkel is díszíthetjük.

Fotó: Getty Images

Ezt is szeretjük
Kövess minket az Instagramon